Kémkednek a Tesla-k Kínában?

tesla kína

Kitiltották a Teslákat Kína bizonyos területeiről, mert felmerült, hogy a Tesla, amely bőségesen felszerelte autóit kamerákkal, azt kémkedésre használhatja.

A kínai hadsereg adta ki a figyelmeztetést, és egyben megtiltotta a Tesla-k behajtását katonai területekre. Behajtási korlátozásokkal védik a nemzetbiztonsági munkát végző ügynökségek és vállalatok személyzetének lakókörnyezetét is. A lépés része Kína és az Egyesült Államok közti hatalmi ütközetnek. Ezúttal a kínaiak vádolták kémkedéssel az amerikai céget, miután az USA szankcionálta a Huawei-t hasonló tevékenységért.

Az ügy érzékenyen érintheti a Tesla eladásait Kínában, ugyanis a cég ott adja el autóinak negyedét. Ha a potenciális vevők elkezdenek félni további szankcióktól, akkor a Tesla helyett hazai modellt választhatnak. Gondoljunk az európai dízelautók esetére.

Hogy mennyire megalapozott a vád? Musk természetesen tagadta, hogy kémkednének az autókkal. De gondoljunk bele: a Tesla- automata rendszerének a Huawei kínai 5G hálózatán keresztül kellene továbbítania az adatokat az Egyesült államokba, mindezt a kínaiak szeme előtt… Erre mondhatjuk, hogy mindenki magából indul ki: ez alapján elmerenghet az olvasó, hogy az amerikaiak Huawei-jel szembeni, vagy a kínaiak Tesla-val szembeni kémkedési vádja a megalapozottabb…

A lépés inkább része a kereskedelmi háborúnak, ill. felfogható piacvédelmi intézkedésnek, melynek során a kínai elektromos-autó gyártókat igyekeznek helyzetbe hozni.

Kapcsolódó Bejegyzések