A 4iG megvásárolja a DIGI csoportot

A 4iG megvásárolja a DIGI csoportot

A 4iG bejelentette, hogy megvásárolná a román érdekeltségű DIGI Csoportot, amely Magyarország egyik vezető távközlési vállalata, a vezetékes internet és a televíziós piacon jellemzően második legnagyobb szereplőként van jelen.

Egyelőre előzetes megállapodásról van szó, a vételár nem ismert. A 4iG célja, hogy stratégiai pozíciókat építsen ki a távközlési piacon, a DIGI megvásárlásával nagy lépést tenne előre célja megvalósításában. Ezzel már a Magyar Telekom közvetlen versenytárasa lehetne a magyar piacon, megcélozva akár a piacvezető szerepet is.

A DIGI országszerte 2,5 millió előfizetői szerződéssel rendelkezik a különböző részpiacokon, amellyel több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki. A vezetékes telefon, a szélessávú internet és a hazai televíziós piacon második 22-28% közötti piaci részesedéssel, míg a vezeték nélküli (műholdas) televíziós piacon piacvezető, közel egyharmados piaci részesedéssel. A DIGI konszolidált árbevétele 70 milliárd forint, EBITDA-ja 19 milliárd forint, amellyel mindkét mutatóban meghaladja a felvásárló 4iG hasonló mutatóit (62 mrd és 5,6 mrd Ft).

A DIGI a hazai piacon nehezen boldogult a szabályozó hatóságokkal, úgy érezhette, hogy ellenszélben kell versenyeznie a többi piaci szereplővel, így a kapott ajánlatot nem utasította vissza. Az ügylet értékelésénél azt kell mérlegelni, hogy a duplájára növekvő vállalat eredményei megjelennek-e a tőzsdei árfolyamban, a 2018 őszén kezdődő erőteljes tőzsdei felfutás, majd az ezt követő hasonló mértékű visszaesés után a befektetők (spekulánsok) mennyire hiszik el, hogy részesednek a kedvező hírek jelentette növekedésből. Tőzsdei árfolyamhatást inkább a Magyar Telekom piacán jelenthet, amennyiben újraindulnak azok a félelmek, hogy a DIGI megszoríthatja (kiszoríthatja) a Magyar Telekomot egyes piacokon.

Technika: Tavaly nyár eleje óta épül egy nagy ford. fej-váll, ebből az alakzatból léphet ki felfelé az árfolyam. Kicsit hosszabb távon pedig ez a nagy esés, visszarendeződés korrekciós hullámai. A korábban egyszer már komolyabban csalódott befektetők nem valószínű, hogy tömegesen a korábbi magasságokba hajtanák fel a 4iG árát, arra viszont elegendő lehet a mostani jó hír, hogy a C pontot megcsinálja, azaz a tavaly tavaszi lokális csúcs, a 720 közelébe emelkedjen az árfolyam.

Kapcsolódó Bejegyzések