Kényszerlikvidáltak egy nagy amerikai hedge fundot

Amerikai hedge fund kényszerlikvidálása

Az Archegos Capital Management kénytelen volt lezárni a pozícióit, miután több nagy befektetési bank, például a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Credit Suisse és a Deutsche Bank is a kínai internetrészvényei likvidálására kényszerítette az Archegost.

Az ügy előzménye az volt, hogy a ViacomCBS egy 3 milliárd dolláros részvénykibocsátásra készült a Morgan Stanley és a JP Morgan szervezésében, de ez a múlt héten kudarcba fulladt, ami masszív eladási hullámot, mintegy 50 %-os esést váltott ki a társaság részvényeiben. Az Arhcegos Capital Management masszív long pozíciót halmozott fel a ViacomCBS-ben, jelentős tőkeáttétellel. A Viacom zuhanása margin callt generált, emiatt a hedge fund kénytelen volt egyéb long pozícióit is zárni, elsősorban a kínai internetes részvényekben. Mintegy 20 milliárd dollárnyi részvény eladására kényszerült az Archegos.

A folyamat azonban nem állt meg, az jól láthatóan tovagyűrűzik az európai bankszektorba. A nagyobb pénzintézetek közül több is figyelmeztetett, hogy egy amerikai hedge fundhoz kapcsolódóan masszív veszteségeket szenvedhetnek el. A japán Nomura 2 mrd dollár értékű veszteséget szenvedett el, amely összeg kétharmada a bank össz kapitalizációjának. A Credit Suiss 14 százalékot zuhant ugyanezen okból. A Deutsche Bank is több, mint 5 százalékkal zuhant érintettsége miatt.

A történelem ismétli önmagát?

Érdemes emlékeztetni a befektetői közösséget a 13 évvel ezelőtti fejleményekre. Már csak amiatt is, mert az elmúlt 13 évben a világtörténelem leghosszabb bikapiaca futott, a befektetők túlnyomó többsége még soha nem látott medvét.

A Bear Stearns Companies, Inc. egy New York-i székhelyű globális befektetési bank, értékpapír-kereskedelem és brókercég volt, amely 2008-ban csődbe ment. A csődöt megelőző években a Bear Stearns nagy mennyiségű eszközfedezetű értékpapírt bocsátott ki, amelyek központi szerepet játszottak a másodlagos jelzáloghitel-válságban. 2008 márciusában a New York-i Federal Reserve Bank sürgősségi hitelt nyújtott a vállalat hirtelen összeomlásának megakadályozására. A céget azonban nem sikerült megmenteni, és részvényenként 10 dollárért adták el a JPMorgan Chase-nek. A társaság összeomlása első látható jele volt a befektetési bankok pénzügyi problémáinak, amely 2008 szeptemberében Lehmann Brothers összeomlásával csúcsosodott ki, és ezt követte 2008–2009 között a globális pénzügyi válság.

A jelenben egyes hedge fundok túlzott, egyoldalú kockázatvállalása jelenthet problémákat. Ár kerültek elő nevek, pl. az ARK Invest, ill. tavaly szeptemberről a SoftBank. A világ tőkepiacai rendkívül kifeszített állapotban vannak, amely bármikor elpattanhat.

Kapcsolódó Bejegyzések