Újabb gazdasági csomag Amerikában

Újabb gazdasági csomag Amerikában

Újabb, ezúttal 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagot állított össze Joe Biden amerikai elnök, amelynek fő célja az infrastruktúra fejlesztése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

Az amerikai foglalkoztatási terv lényege, hogy korszerűsíti a közlekedési infrastruktúrát, az utakat, a hidakat és a repülőtereket. A csomag részeként többek között 621 milliárd dollárt költenének az utak és hidak felújítására, tömegközlekedésre, elektromos töltőállomások telepítésére és egyéb közlekedési infrastruktúra fejlesztésre. További 111 milliárd dollárt szánnak a főbb vízvezetékek cseréjére és a csatornahálózat korszerűsítésére. A szélessávú internetet 100 milliárd dollárért juttatnák el az ország minden részébe, és szintén 100 milliárd dollárból korszerűsítenék az elektromos hálózatot. A csomag 100 milliárd dollárt irányoz elő új állami iskolák építésére és a meglévő épületek felújítására.

Adóemelés

A csomagra szánt pénz egy részét Biden adóemeléssel teremtené elő, a társasági adó kulcsát 21-ről 28 százalékra akarja emelni, ami 15 év alatt 15 milliárd dollár pluszt jelent. Ezen túl az Egyesült Államok új kormányzata a társasági nyereségadó globálisan koordinált emelését akarja: egy úgynevezett globális minimum adót vezetne be, amelynek mértéke 21 százalék lenne. Ennek célja,  hogy az amerikai cégeket ellenérdekeltté tegye abban, hogy  a nyereségüket külföldre vigyék.

A republikánusok az adóemelések miatt természetesen ellenzik a tervet, hiszen ez részben semmissé tenné Trump adócsökkentését. A terv körüli csatározások lesz a következő időszak legforróbb tőzsde témája, mert túl azon, hogy néhány vállalat a plusz kormányzati megrendelésekkel jól jár, az általános adóemelés összességében negatívan hat a tőzsdei cégek megítélésre.

Kapcsolódó Bejegyzések