Fokozódó geopolitikai konfliktusok

Fokozódó geopolitikai konfliktusok

Ukrajna

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. Jelenleg hivatalosan tűzszünet van érvényben tavaly július óta a Donbassz-régiót uraló szakadárok és az ukrán kormány közt, az elmúlt hetekben azonban több összecsapásra is sor került a térségben. Az elmúlt napokban több ezer orosz katona vonult fel az ukrán határ mellé. Antony Blinken amerikai külügyminiszter támogatást ígért az ukrán kormánynak, ha eszkalációra kerül sor.

A sok oda-vissza vádaskodás közt nehéz kibontani a lényeget. Valószínűsíthető, hogy az új Biden adminisztráció bátorította fel az ukrán kormányt, hogy kísérelje meg a szakadár területek visszaszerzését, akár katonai erővel is. Erre jöhetett válaszként az orosz csapatösszevonás, amely az eddigi polgárháborús konfliktus nemzetközi konfliktussá való terebélyesedésével fenyeget.

Tajvan

Tajvan a végsőkig fog harcolni egy kínai támadás esetén – jelentette ki szerdán Joseph Vu tajvani külügyminiszter. Kína rendre megsérti Tajvan légterét berepülésekkel, és Peking hadgyakorlat keretében a sziget partjainál vetett be egy repülőgéphordozót és kísérőhajóit. Az amerikai haditengerészet szintén kedden jelentette be, hogy a Theodore Roosevelt repülőgéphordozó és az őt kísérő hajóraj ismét behajózott a Dél-kínai-tengerre. Ezzel a világ két szuperhatalma repülőgép-hordozókkal feszül egymásnak.

Eközben a Wall Streeten…

… all time high-on, azaz minden idők legmagasabb értékén jegyzik a tőzsdeindexeket. A világ tőzsdéi ezekből a feszültségekből semmit nem áraznak. Persze egy forró háborút nem is lehet, nem is érdemes beárazni. Azonban ezek a feszültségek azt mutatják, hogy új hidegháború van kibontakozóban, a világ – és a világkereskedelem – két részre szakad(hat), amely súlyos gazdasági zavarokat hozhat.

Kapcsolódó Bejegyzések