Állami segítséget kap az Air France

Állami segítséget kap az Air France

Jóváhagyta az Európai Bizottság az Air-France KLM feltőkésítését, miszerint a francia állam 4 milliárd euróval megduplázza a részesedését a légitársaságban. 

A francia állam a még tavaly nyújtott 3 milliárd eurós hitelét konvertálja át részvénnyé és további 1 milliárd eurót juttat a légitársaságnak egy részvénykibocsátás során, amellyel a jelenlegi 14,3 százalékról 30 százalékra emelkedik a részesedése.Ezzel a francia állam lesz a légitársaság legnagyobb tulajdonosa. 

Az EU jóváhagyását azzal a feltétellel kapta meg a tranzakció, hogy Franciaország egy éven belül kidolgoz egy hiteles exit-stratégiát és 2027-re a válság előtti szintre csökkenti a tulajdonrészét. Az osztalékfizetést, a saját részvény vásárlásokat és a menedzsment premizálását fel kell függeszteni addig amíg az állami segítséget vissza nem téríti a vállalat.

A tőkeemelés a jelenlegi részvényesek tulajdoni arányának csökkenését, a részvényesek kihigítását jelenti, ám a jelenlegi válságos járványhelyzetben ez egy szükséges lépés, amelyet a részvényesek pozitívan fogadhatnak.

Technikai kép

A tavaly márciusi nagy esés után egy szép fenékformációt épített, mégpedig egy egy éves fordított fej-váll alakzat képében. Erre az amúgy is kifejezetten bullish alakzatra érkezett a hír az állami segélycsomagról. A Bollinger szalagok is kellően be vannak szűkülve heti szinten egy felfelé kitöréshez. 8,50-nél van a letörési rés, ezt visszatöltheti, ez lehet a célár. Visszatérhet a járvány kitörése előtti szintekre.

Nem egy GameStop-szerű szárnyalást várhatunk a részvénytől, ám annak, aki a részvénypiacokon való kereskedést nem hazárdjátéknak, hanem befeketetésnek fogja fel, érdemes megfontolnia a részvény vételét!

Kapcsolódó Bejegyzések