Rekordbírságot róttak ki az Alibabára

Rekordbírságot róttak ki az Alibabára

Rekordösszegű, 18 milliárd jüanos, azaz mintegy 2,75 milliárd dolláros büntetést szabtak ki az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portálra Kínában, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével. 

Kínában ez a valaha kiszabott legmagasabb összegű trösztellenes bírság, amely az Alibaba Group Holding Ltd 2019-es éves bevételének nagyjából 4 százalékát teszi ki.

Az alapító Jack Ma októberben nyilvánosan bírálta a kínai pénzügyi szabályozási környezetet. Erre válaszul a kínai hatóságok felfüggesztették a leányvállalataként működő Ant csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és hongkongi tőzsdére, mindössze két nappal azelőtt, hogy elindult volna a nyilvános kereskedés a papírokkal. Majd decemberben a piacfelügyelet indított vizsgálatot monopólium gyanúja miatt a cég ellen.

Rekordbírságra rekordemelkedés

Van az az alapvető tőzsdei igazság, hogy ha a rossz híreket nem veszi figyelembe a piac, az a bikapiac egyértelmű jele. A kínai óriásvállalat részvényárfolyama a hétfői hongkongi kereskedésben kilenc százalékos ralival nyugtázta a büntetést. Sok mindent lehet erre mondani: már beépült az árba a büntetés, a befektetők számítottak rá, ezért túlshortolt volt a részvény, stb. Mindenesetre, ha egy ilyen hír nem tud esést hozni, akkor hiába várjuk a medvét, az nem jön.

Egy nagy fej-váll, amelynek a jobb válla inkább egy ék. A hongkongi kereskedésben ebből az ékből ugrott ki felfelé, és csinálta meg az ékből számított értéket. A nagy kérdés persze az, hogy vajon az amerikai befektetők is hasonlóan reagálnak-e, vagy azért a short-covering után érvényre jut a nagy fej-váll alakzat.

Kapcsolódó Bejegyzések