NFT – a semmiért semmit!

Non-Fungible Token

A nem helyettesíthető token (angulul: Non-Fungible Token; rövidítése: NFT) egyedi digitális azonosítóhoz kapcsolt, nem helyettesíthető, a digitális térben létező érték, mely a tulajdonos tulajdonjogát nem-helyettesíthető tokennel igazolja.

Elvileg. Több leírás is megjelent erről a befektetési őrületről, alaposabb, és kevésbé alapos ismertetők egyaránt. A kriptovilág rajongói lelkesednek, a tapasztaltabb befektetők, a boomer nemzedék csak kapkodja a fejét: MI VAN?

A 2021. március 11-én zárult árverésen a Christie’s Aukciósház a Beeple nevű alkotó Mindennapok (Everydays) – Az első 5000 nap című alkotását 69 millió US Dollárért adta el. 69 millió dollár olyan összerakott digitális képért, amelyet egy PaintBrush használatával, a Ctr+C – Ctr+V szorgos nyomkodásával bárki meg tud csinálni. Ja, hogy az nem lesz ilyen művészi? Ja kérem, a művészet az valójában csupán marketing kérdése…

Michel Jordan zsákolásai, Messi szabadrúgásgólja, Maradona varázslata – bármi, ami a youtube-on, vagy bármely hasonló platformon az interneten ingyen elérhető, bárki által, bármennyiszer megnézhető, meghallgatható, tokenné válhat. Még Gyurcsány Ferenc híres/hírhedt öszödi beszéde is árverésre került NFT formájában. Ha van valaki olyan hülye, hogy kifizet érte 10 ethereumot? Miért ne?

A semmiért semmit – de azt jó drágán

Csináljunk hát a semmiből – olyan dologból, ami az interneten bárki által elérhetően reprodukálható, sokszorosítható – pénzt. De hogy a másik oldal se érezhesse magát nagyon átverve, kérjünk érte ugyancsak semmit – bitcoint, ethereumot -, hiszen valószínűleg csak az „fizet” ilyenért bármit is, akinek ez lényegében nem került semmibe. Mert már 5 éve bányászta az ethereumját, vagy bitcoinját, vagy 10 éve vásárolta.

És mit csináljon, aki úgy gondolja, hogy valódi művészetet csinál, vagy valódi egyedi értéket hozott létre digitálisan? Hát természetesen gondolhatja, hogy érdemes NFT-ként értékesíteni az alkotását. OK, vágjunk bele! Tegyük fel, hogy van egy, a digitális világban otthonosan mozgó Z-generációs ifjú titán, aki ebben segít, így önmagában azzal nincs költségünk, hogy létrehozzuk a tokent. És itt jön a bökkenő! Ahhoz, hogy egy NFT-t létrehozzunk, hozzáférjünk a digitális piactérhez, be kell fizessünk egy apró összeget, egy töredéknyi kriptovalutát, mindössze a csekély 0,33 ethereumot.

Puha kriptoból kemény dollár

0,33 ethereum jelenleg megközelítőleg 750 Usd. Laza 200 ezer forint, a magyar minimálbér majdnem másfélszerese!
A konstrukció a maga nemében zseniális! Nincs olyan nigériai szélhámos, pesti unokázós csaló, vagy csengeri örökösnő, aki ennél jobb ötlettel igyekezne csőbe húzni az „ügyfeleit”. „Ön jogosult  x millió forintra (dollárra), ha előtte befizet y százezer forintot (dollárt), erre a z számlára”.Természetesen a kripto-hívők azt fogják mondani, hogy ez nem így van, ez túlságos leegyszerűsítése a dolgoknak, dehát…. Igen, az, leegyszerűsítés. Mert az egyszerűsítés arra kell, hogy a lényeget, a csalást a maga leplezetlen valóságában megmutassa. A körítés ehhez pedig csupán arra szolgál, hogy a csalást minél jobban leplezze.

Buborék

Semmi, de semmi nem mutatja ennél az NFT konstrukciónál jobban, hogy milyen pszichológiai állapotban van a befektetői világ. A közeli és távolabbi jövő tankönyveiben a tulipánhagyma őrület fogalma kicserélésre kerül, a spekulációs mánia etelonjaként ezt a mostani NFT spekulációt fogják emlegetni. Jelezve, hogy immár a digitális technológia korában élünk. Mert a világ változik, a technológia változik, az emberi butaság és mohóság változatlan maradt.


Kapcsolódó Bejegyzések