Debütált a tőzsdén a Coinbase kriptotőzsde

Debütált a tőzsdén a Coinbase kriptotőzsde

A részvényekkel a kereskedés magyar idő szerint 19:25-kor indult. A Goldmann Sachs 250 dolláros referenciaárat határozott meg a részvényre, amely a korábbi becslésekhez képest, amelyek 90 mrd dolláros kapitalizációval számoltak, csökkentett értéket jelentett. 

A nyitóárfolyam viszont visszaigazolta a korábbi optimista becsléseket, gyorsan 400$ fölé lendült az árfolyam. Ezt követően azonban napon belül folyamatos eséssel visszaadott 100 dollárt, óriási forgalom mellett! A 79 millió darabos forgalom azt jelenti, hogy minden harmadik részvény megfordult ezen az első (fél)napon! Mindenki erre a papírra figyelt, hiszen a kriptovaluták további sorsa egyetlen befektetőt sem hagy érdektelenül. A befektetői hangulatot a leginkább a kriptovaluták mozgása jellemzi, egyben meghatározza.

Bennfentes eladás

DPO – közvetlen bevezetés, amiből nem az a lényeg, amit a hírekben kiemelnek: a közvetlen kibocsátás előnye, hogy az IPO-val ellentétben a vállalatoknak nem kell igénybe venniük bankok szolgáltatását a részvényjegyzéshez, így gyorsabban is végrehajtható, mint a hagyományos IPO, valamint önmagában is jelentős megtakarítást eredményez, ráadásul több tőkét gyűjthetnek az árfolyam emelkedésének révén, továbbá fontos szempont az is, hogy nem kerülnek kibocsátásra új részvények, így hígításra sem kerül sor. Ez mind igaz, de a legfontosabb nem szerepel ezek közt: a meglévő tulajdonosok, vagyis a bennfentesek az első naptól kezdődően szabadon értékesíthetik a meglévő részvényeiket.

A tőzsdére lépéssel fontos mérföldkőhöz érkezett az a folyamat, hogy a kripto-ökoszisztéma megteremtői, felépítői kemény valutára váltsák az egyelőre csupán virtuálisan meglévő puha valutájukat. Eladnak, óriási, potenciálisan 100 mrd dolláros bennfentes eladás zúdulhat a tőzsdére.

Vízválasztó, mérföldkő, történelmi pillanat

Vízválasztó, mérföldkő, történelmi pillanat – nagyjából ezekkel a jelzőkkel találkozunk a Coinbase tőzsdei bevezetése kapcsán. Így van, ezzel maximálisan egyet kell, hogy értsünk. Csak nem abban az értelemben, ahogyan azt a hírekben igyekeznek tálalni. Vízválasztó abban az értelemben, hogy ez az a bevezetés, amely az utolsó partvonalon álló, és egyúttal elégetésre váró szabad dollárt is beszippantja a spekulációba. Rengetegen érezhetik, hogy kimaradtak a bitcoin és társai szárnyalásából, ők azt gondolhatják, hogy itt a remek alkalom beszállni a kripto-ökoszisztémába. Hát persze: 10 év alatt a tulipánhagyma-buborék világrekordját a múltnak átadó rally UTÁN természetesen most van itt a soha vissza nem térő alkalom a beszállásra…

ARKmageddon?

Az első tőzsdei kereskedési napot követően robbant a hír: az ARK Invest már a legelső napon nem kis tétellel, mintegy 250 millió dollárral szállt be a Coinbase-be… Az egész napos esést követően ki is jelenthetjük, hogy a nyakába szakadt a sok részvény. Az ARK által kezelt ETF-ek már így is tele vannak olyan részvényekkel, amelyek árfolyamát saját maga húzta magasra, amely által veszélyesen magas tulajdonhányadot szerzett a nem túl likvid részvénytársaságokban. A Coinbase-be való beszállással a már amúgy is fennálló időzített bombát Cathy Wood beélesítette. Ha a Coinbase – és persze mögötte a bitcoin és társai – árfolyama nem emelkedik rövid időn belül tovább, ez az időzített bomba fel fog robbanni, sok mindenkit maga alá temetve.

Érdemes lesz arra külön figyelni, hogy vajon Cathy Wood tovább vásárolja-e a Coinbase-t.Kapcsolódó Bejegyzések