A kriptodevizák szigorúbb szabályozását tervezik

kriptodevizák

A bitcoin árfolyama az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett, a kriptodevizák teljes értéke ezermilliárd dollár fölé nőtt. 

Ez már elegendő ahhoz, hogy a jegybanki devizákkal korábban is végrehajtható bűncselekményeket nagy összegben meg lehessen valósítani. A Magyar Nemzet arról ír, hogy a kormányok és a jegybankok eddig is problémásnak tartották a bitcoinügyletek ellenőrizhetetlenségét, de az egyik jelentős kriptodevizatőzsde tulajdonosa szerint már nem kerülhető el az ügyletek ellenőrzése, a tranzakciókat lebonyolítók személyazonosságának ellenőrzése, legalábbis bizonyos összeghatár fölött.

Betiltás? Nem. Szigorítás? Bizonyosan

A pénzmosás, terrorizmus finanszírozása és hasonló bűncselekmények olyan szintet érhettek el, hogy nem halasztható tovább a kriptodevizás ügyletek ellenőrzése. Az amerikai kormányzat már törvényjavaslatot dolgozott ki, amely szerint, ha valaki saját digitális pénztárcában tartja kriptodevizáját, és háromezer dollárnál nagyobb értékű tranzakciót hajt végre, köteles lenne igazolni személyazonosságát. Bemutatóra szóló részvény, kötvény már régen nincs, pénzügyi termék csak névre szóló lehet. A pénzmosás elleni küzdelem a világon mindenhol kiemelt kormányzati cél. A szigorítás, beleértve a kriptoeszközök forgalmazóira vonatkozó szabályozást is bizonyosan érkezik, ennek az időpontja csupán a kérdés. A Coinbase tőzsdei bevezetése azt jelzi, hogy ez az időpont már nagyon közeli, ezért is volt sürgős a bevezetés.

És az árfolyam?

A szabályozás változtatása, a kriptodevizák névtelen forgalmazásának megszüntetése csökkenthetné az érdeklődést az ilyen eszközök iránt, hiszen a bitcoin létrehozásakor pont azt tartották az egyik előnynek, hogy névtelenül és visszakövethetetlenül zajlanak a tranzakciók. Az viszont nem vitatható, hogy ha más pénzügyi eszközökre szigorúan alkalmazzák a bűncselekményeket megelőző és felderítő intézkedéseket, akkor ez az eszközosztály sem lehet kivétel ez alól. Ha a forgalmat visszaveti majd a leendő szabályozás, az az árfolyamban is meg fog látszani. Nem kicsit, nagyon.

Kapcsolódó Bejegyzések