Összeomlóban a bitcoin árfolyama

bitcoin összeomlás

A hétvégén beszakadt a bitcoin árfolyama, visszaesett 60000 dollár alá azt követően, hogy a Coinbase tőzsdei bevezetésének kiváló marketinget adott a 60000 dolláros szintről való elrugaszkodással.

2020 novembere óta először esett be az 50 napos átlag alá – az elmúlt fél év nagy menetelésében ez a mozgóátlag mindannyiszor megtartotta. Egyelőre a hétfői napon ezt az 50 napos átlagot kerülgeti 56500 körül, hiszen a kripto vallási szekta egyelőre nem hajlandó elhinni, hogy ez mehet lefelé is. Az „olcsó” árak láttán sokan belevesznek az első eséskor. Ám a lufifújás napjai már meg vannak számlálva, törvényszerűen eljön a pillanat, amikor ez a sokak által befektetési eszköznek tekintett valami visszatér az értékére. Vagyis a nullára.

Az esés okai

Törökország megtiltotta az üzletelést a bitcoinnal, amit a mostani esés mögé tesznek indokként. Természetesen ez is hozzájárul, de az esés fő oka az, ami Amerikában készül: az amerikai hatóságok a pénzmosás- és terrorizmusellenes harc jegyében meg fogják szüntetni a számlák anonimitását, ezzel a bitcoin vonzerejét megszüntetve. A törvénytervezet hírek szerint már készen áll. Sőt, már pletykák keltek lábra arról, hogy a pénzügyi felügyelet az amerikai nagybankok megbüntetésére készül, mert bitcoin-tranzakciókkal lehetővé tették ügyfeleknek a terrorizmus finanszírozását, illetve egyéb pénzmosást.

Eshetnek a tőzsdék a bitcoin miatt

A bitcoin esése természetesen nem hagyja majd érintetlenül a tőzsdéket sem. Sok pénz fog elégni, hiszen sokan beleugrottak tapasztalatlanul, felelőtlenül a kripto-világba. A Tesla a 1,5 milliárd dolláros vételével hozzákötötte az árfolyamát a bitcoinhoz. Kb. 35000 alatti árfolyamnál már veszteséget hoz a számára ez a pénzügyi „befektetés”. A szakadó bitcoin magával rántja a Tesla-t (meg néhány kisebbet: PayPal, MicroStrategy, Square, Coinbase, stb.) Ezeknek az esése beindítja a tőke kiáramlását az ARK alapokból. Az ARK kénytelen lesz eladni. Ezeket az alapokat sokan másolják, így sok kisebb alap is követheti az eladásokban. A Tesla vezető részvény, így az egész piaci hangulatot meghatározza, így adni fogják a többi részvényt is. Ha ebben a folyamatban van olyan szereplő, mint az Archegos, amely tőkeáttétellel, azaz hitelből kereskedett, akkor nem kizárt, hogy begyorsuló esés, azaz egy combos flash-crash is lejátszódhat.

Minden esés az 5 perces charton kezdődik, ne feledjük!

Kapcsolódó Bejegyzések