Tőzsde egyenlő a spekik Kaszinója?

tőzsde egyenlő casino

Tegnap olvasgattam az egyik hazai befektetői fórumot, ahol kisbefektetők cserélnek véleményt a tőzsdei folyamatokról, kérnek egymástól, és osztanak meg egymással – kéretlenül is – tanácsokat. 

Előkerült egy amerikai vállalat, amelyről a magyar spekulánsok közül többen is írták, hogy igen, vásároltak belőle. Healthier Choices Management Corp. (HCMC) Mivel a tőzsdei hangulat szempontjából nem mellékes, hogy mi az, ami foglalkoztatja a kisbefektetőket, felkeltette a kíváncsiságomat, és megnéztem a chartját. Hát fennakadt a szemem, azóta is sűrű remegéseket élek át, ahányszor ránézek erre a grafikonra.

Mi ez?

Vajon a pokol melyik mélységesen mély bugyrából bányászták elő ezt a csodarészvényt ezek a jobb sorsra érdemes hazai spekulánsok? A neve alapján valami egészségüggyel foglalkozó részvény. A jelenlegi árfolyama: 0,0019 dollár. Másképpen: egyetlen centnek is kevesebb, mint az ötödrésze. De remek részvény, hiszen tegnap is emelkedett majdnem 19%-ot! Kell ennél jobb befektetés egy vérbeli spekulánsnak?Ha megnézzük az ábrát, más furcsaságot is láthatunk. A részvény mindenkori minimuma 0,000001 dollár. Másképpen: egy ezred cent. Mondhatjuk, hogy fergeteges emelkedésen van túl, hiszen az év eleji árfolyamához képest a jelenlegi áron is mintegy tízszeres emelkedésen van túl. Február közepén pedig, a Gamestop sztorival nagyjából egyidőben 35-szörös áremelkedést produkált. Nem nehéz kitalálni, hogy derék magyar honfitársaink ennek hatására kaptak vérszemet, és vásároltak bele, valószínűleg a redditen olvasott tuti tipp hatására.

A “dicső” múlt

Az eddig csak fennakadó a szemünk akkor kezd el sűrű rángásokat produkálni, ha ránézünk a részvény hosszú, havi bontású chartjára. Mert mit látunk? A mindenkori árfolyamcsúcs majdnem 70 millió dollár!!! Egészen pontosan 69 930 072 $.Hát ez hogy lehet? Az első adatunk 2000 januárjából származik, vagyis az akkor dotcom-buborék csúcsán vezették be a részvényt az amerikai tőzsdére. A választ a kérdésünkre pedig a charton megjelenő kis S betűk jelentik. S= split, vagyis részvényfelaprózás. Esetünkben azonban ennek a fordítottja történt: 1:2, 1:5, majd még egyszer 1:5 arányú részvény-összevonást követett egy 1:70, majd végül egy 1:20000 arányú részvényösszevonás. Ez azt jelenti, hogy az eredetileg kibocsátott névérték 70 milliomod része a mostani részvények névértéke! 1 ezred cent és 70 millió dollár – ugyanannak a részvénynek az árfolyamáról beszélünk! Nem tudom, de alighanem ez világrekord-gyanús szélsőértékek, a Guiness-rekordok könyvébe kívánkozik.

Láttunk már ilyet?

Tapasztaltabb magyar befektetőknek felrémlik a magyar tőzsde egykori üdvöskéje, a Humet Rt, leánykori nevén Horizon Multiplan. A kilencvenes években, majd a kétezres évek elején a Humet hasonló bűvészmutatványokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, sorozatos splitekkel, melynek során az eredeti névérték töredékére zsugorodott sorozatos fordított részvényfelosztással. Ha valaki szeretné kicsit komolyabban venni a tőzsdét, mint egyszerű szerencsejáték, érdemes a múltban kutakodnia. Ehhez bőséges tárházat nyújt a Budapesti Értéktőzsde is.

Kapcsolódó Bejegyzések