SafeMoon: kriptopénz-nyomda csúcsra járatva

safemoon kriptopénz

A mai napon két különböző helyen is szembejött velem egy új kriptovaluta, a címben említett SafeMoon. Érdemes megismerkedni vele kicsit közelebbről, mert egyfajta lázmérő: megmutatja, hogy a jelnkori aranyláz, a kriptománia éppen milyen fokozaton pörög. Előrebocsátom, az NFT őrület után még egy szinttel magasabbra igyekeznek kapcsolni.

Az elmúlt napokban nagyon sok helyen tűntek fel cikkek és kérdések egy új kriptovalutával, a SafeMoonnal kapcsolatban. A magyar kripto-s oldalak is ezerrel nyomják már a marketinget.

A SafeMoon népszerűsége meg sem áll a Holdig?

A SafeMoon célja, hogy “kilője az árfolyamát a Holdra”, amely mondat ismerős lehet: Elon Musk szórakozik, és szórakoztatja a közönségét ilyen kijelentésekkel, a dogecoin árfolyamát manipulálva ezzel. Úgy tűnik, hogy az elnevezés is ebből jön. Már ez is önmagában óvatosságra kellene, hogy intse a befektetőket: az utóbbi idők legelképesztőbb, legpofátlanabb csalását egy hasonló módon elnevezett társaság követte el. Nikola Tesla keresztneve volt, és a Nikola nevű társaság a kamionjának a prototípusát egyszerűen legurította egy lejtőn, demonstrálandó a szuper hajtásláncot.

Kripto-fronton még ennyi trükkre sincs szükség. Elegendő – legalábbis az amerikai alapítók (John Karony és Thomas Smith) megítélése szerint – néhány ügyes marketing fogás. Jutalmazni kívánják azon felhasználókat, akik vásárolnak és meg is tartják a kriptovalutát, és büntetésben részesülnek, akik eladják. Ez egy 10%-os felszámított büntetődíjat jelent az eladók felé, melynek felét szétosztják azok között, akik már birtokolják a kriptovalutát. Így komolyabb esések esetén azok, akik tartják folyamatosan növelhetik kriptovalutájuk darabszámát.

Ponzi-séma új csomagolásban

Igen, a darabszámot. Már kis összeggel is jó sok darabot birtokolhat az áldozat: 0,000007 dollár körül mozgott az utóbbi időben. Ezzel arra játszanak rá, hogy a tudatlan befektető jó sok darabot akar valamiből, mindegy is, hogy részvényről vagy kriptoról van szó. Tartsd, ne add el, és megjutalmazunk; ha eladod, megbüntetünk! Elsőre vonzó, de jobban átgondolva felismerhető az alkalmazott módszer lényege: vedd meg, add ide a pénzed, nekünk, alapítóknak, és ne akadályozd a további eladásunkat azzal, hogy beszállsz mellénk eladónak. Itt csak mi, alapítók adhatunk el, neked a végén megmarad majd a nagyon sok darab semmi! Az alapítóknak természetesen megéri a dollár-ezredcenteken is eladni, hiszen minden egyes cent talált pénz. Nekik, az alapító-kibocsátó-bennfentes eladóknak. A vevőknek pedig marad a lepényhal vacsorára (remény hal meg utoljára). De legalább jó sok darab!

A bull végnapjai

A korábban már emlegetett NFT őrület – Semmiért semmit -, és töredékére, hét milliárdad részére eső (micsoda kifejezés, nyelvtörés, mert ilyen szó a magyar nyelvben nincs is – és mégis van) részvények mellett a fent bemutatott ponzi séma már biztos jelei annak, hogy a spekulációs buborékfújás utolsó napjait éljük. 

Kapcsolódó Bejegyzések