Hirtelen bezárták Törökország népszerű kriptotőzsdéjét

bezárták Törökország népszerű kriptotőzsdéjét

Egy pillanat alatt lekapcsolták a törökök egyik népszerű kriptotőzsdéjét. A több százezer felhasználót kiszolgáló Thodex elérhetetlen, a befektetők nem tudnak hozzáférni a számláikhoz, a pénzükhöz, a pozícióikat sem tudják lezárni.

A cég alapítója és vezérigazgatója elhagyta az országot, a tőzsde ügyfélszolgálata nem érhető el. A Thodex azzal a nehezen hihető indokkal védekezik, hogy világszerte ismert pénzügyi befektetőkkel folytat tárgyalásokat, és emiatt kellett 4-5 napra leállítani a kriptotőzsdét. Az ügyben már büntetőfeljelentést is tettek, az isztambuli anatóliai főügyészség csalás és bűnszervezet létrehozása miatt indított nyomozást a Thodex ellen.

A népszerű platformon közel 400 ezer felhasználó kereskedett kriptodevizákkal, közülük 390 ezren naponta aktívan, és a forgalom sem volt kicsi, naponta több mint 585 millió dollár értékben folyt a kriptoeszközök adásvétele.

Csalás, vagy állami tiltás?

A Bloomberg arról számolt be, hogy Erdogan török elnök hivatalának egyik magas rangú tisztviselője a kriptotér mielőbbi szabályozására szólított fel. A török kormány intézkedett a Thodex számláinak zárolásáról, és a rendőrség rajtaütött az isztambuli székhelyén. Emlékezetes, és ettől az ügytől nem is lehet függetlenül kezelni azt a tényt, hogy Törökország egy hete hivatalosan is megtiltotta a kriptodevizák tulajdonlását éskereskedését.

Nem véletlen a kriptoeszközök népszerűesége Törökországban. A török líra folyamatosan gyengül, értékének háromnegyedét elvesztette. Aki teheti, a pénzét igyekszik kimenteni Törökországból, és átváltani dollárra vagy euróra. Ezt a műveletet azonban már régen megtiltotta Törökország, így egyetlen lehetséges megoldás a kriptoeszközökön keresztüli átváltás maradt. Természetesen nem bizonyítható, hogy ez esetben Koncepciózus állami beavatkozás történt, lehet, hogy tényleg a kriptotőzsde tulajdonosai szaladtak el a befektetők pénzével. Mindenesetre az időzítés gyanús, és annyi bizonyosan kijelenthető, hogy a török kormány céljaival összhangban állt a botrány kirobbanása.

Kriptovaluták: itt a vége?

A török gazdaság, bár jelentős, azért önmagában egy török kriptotőzsde bedőlése nem kellene, hogy megrengesse a kriptoeszközök piacát. Ám a szellem kiszabadult a palackból: ha a török kormány így belenyúlt a kriptopiacokba, akkor a kínai, vagy az amerikai kormány is bármikor hasonló módon megteheti. Kína esetében ezen nem csodálkozna senki, de Amerikából is érkeztek olyan hírek, hogy megszüntetik a kriptoszámlák anonimitását, és esetleg megbüntetik a nagybankokat, amiért a kriptoeszközök segítségével pénzmosást követtek el. Mindez együtt már elegendő volt ahhoz, hogy a bitcoin 50000 dollár alá visszabukjon, és semmi jel nincs arra, hogy az esés megáll. Persze, azt is érdemes kiemelni, hogy amíg mindenki nyerőben volt ezekkel a kriptoeszközökkel, senkit nem érdekelt, hogy a kriptotőzsdék mekkora tranzakciós díjat számolnak fel. Most, hogy nagyon sokan már a veszteségeiket számolgatják, hirtelen ez is fontos lehet. A frissen tőzsdére bevezetett Coinbase például 46-szor akkora tranzakciós díjat számol fel ügyletenként, mint a Nasdaq.

Ez még nem a vég. De a vég kezdete.

Kapcsolódó Bejegyzések