Újabb török kriptotőzsde omlott össze

Újabb török kriptotőzsde omlott össze. reszvenykereskedes.hu

Néhány nappal azután, hogy a török kriptotőzsde, a Thodex összeomlott, egy másik török bitcointőzsde is összeomlott. A Vebitcoin közölte, hogy a romló pénzügyi körülményekre hivatkozva leállította működését, azt állítva, hogy nem-részletezett pénzügyi probléma vezetett a döntéshez.

A Vebitcoin Törökország negyedik legnagyobb tőzsdéje – vagyis inkább volt – közel 60 millió dolláros napi forgalommal. A Demiroren török hírügynökség szerint szombaton őrizetbe vették Ilker Bas vezérigazgatót és három másik alkalmazottat, valamint hatóság zárolta a Vebitcoin számláit és vizsgálatot indított.

A Vebitcoin összeomlása napokkal azután következett be, hogy a Thodex leállította működését, és 27 éves alapítója Albániába menekült. A két tőzsde jelentős szerepet játszott a kriptodeviza-boomban, amely a törökök sokaságának jelentett alternatívát, akik meg akarták védeni megtakarításaikat az összeomló török lírától.  Április elején a török központi bank közölte, hogy április 30-tól betiltja a kriptopénzeket mint fizetési formát, és az ország megtiltotta a fizetési és elektronikuspénz-intézményeknek, hogy kriptopénz platformokra történő pénzátutalásokat közvetítsenek.

Hatósági üldözés?

A két török kriptotőzsde beomlása könnyen lehet, hogy nem természetes folyamatok, hanem a hatósági üldöztetés következménye. A bitcoin hívei erre teljes joggal mondhatják, hogy de igenis pont ezért van szükség független pénzügyi rendszerre, amely nem függ kormányok kénye-kedvétől, nem lehet elinflálni, stb. Ezek az események akár a bitcoin népszerűségének további emelkedésével járhatnak, ahogy azt például a mai felpattanásban láthattuk.

Csakhogy: ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy a két kriptotőzsde (vezetője) részt vett-e pénzmosásban, elősegítette-e terrorista szervezetek pénzügyi finanszírozását, a válasz szintén határozott igen. E szerint jogos volt az őrizetbevételük (illetve elfogatási parancs kiadása)?  Igen. Ha egy török elnök mondja ezt, akkor a világ kicsit csóválja a fejét. Ám ha elkövetkezik egy olyan nap, amikor az amerikai, vagy a kínai elnök mondja majd ugyanezt, akkor az a kriptodevizák végét jelenti. És mondhatják, fogják vajon ezt mondani? Természetesen.

Mit mond a technikai elemzés?

Nagy esés után nagy felpattanás, egy nap alatt visszacsinálta négy nap esését. Ez látszólag a bitcoin-szektát igazolja, de a valóság ennek épp az ellenkezője!

Emelkedő piacon a hirtelen esések a jellemzőek, míg eső piacon a hirtelen emelkedések. Miért? Mert ekkor facsarják ki a trendirányú pozíciókat a spekulánsok kezéből, ekkor aktiválódnak a követő stop loss-ok. Aztán amikor a jó trendkövető pozíciók száma lecsökken, a trend halad tovább az eredeti irányba. Ez egy amolyan one wonder day, egy napos csoda. Folytathatja lefelé újra, a 3-as pont, azaz 40000 alá, majd ezt követően le 10000 környékére.

Kapcsolódó Bejegyzések