A Tesla első negyedéves pénzügyi eredményei

tesla negyedéves eredményei 2021

Az amerikai tőzsde zárását követően közzétette a Tesla az idei első negyedéves pénzügyi eredményeit. Az eddigi abszolút legjobb 2020 Q4-es eladásokat rekordját döntötték meg, miközben az év első negyedéve hagyományosan a leggyengébb időszak szokott lenni. Most a végleges értékesítési darabszám 184.877 autó lett. A remek eladási számok 10,389 milliárd dollár árbevételt eredményeztek, amely 2,215 milliárdos bruttó nyereséget generált.

Jelentett a Tesla

A Tesla adózott eredménye új csúcsot ért el a negyedévben, 1,05 milliárd dollárt, amellyel az elemzői várakozásokat sikerült felülmúlni, hiszen a Wall Street 890 millió dolláros nettó profitot várt. A bérek és fejlesztési költségek, valamint az adók és egyéb kiadások levonása után ez 438 millió dollár nettó, adózott, az amerikai számviteli szabványok (GAAP) szerinti profitot jelentett.
A dolgozói részvényjuttatás költsége 614 millió dollár, amelynek közel fele, 299 millió dolláros kompenzáció Elon Musk-ot illette.

Üzemi eredmény soron a Tesla 594 millió dollárt ért el. A vállalat kritikusainak egy visszatérő érve, hogy a CO2 kvóták eladásai nélkül a Tesla veszteséges lenne. Ez így nem igaz, valószínűleg erős csúsztatás. A környezetvédelmi kreditek értékesítéséből származó bevételek  518 millió dollárt tettek ki a negyedévben.

Bitcoin eladás

Februárban a cég közölte, hogy 1,5 milliárd dollárért vett bitcoint, most pedig ennek a 10 százalékát eladta. A digitális eszközök értékesítéséből származó bevétel 272 millió dollárt tett ki, amely 101 millió dollár pénzügyi eredményt jelentett.

A vállalat készpénztartalék a negyedév elején 19,384 milliárd dollár volt, ez március 31-re 17,141 milliárdra csökkent. A készpénztartalék bőven elégséges a további beruházásokra. Emlékezhetünk, hogy a tavalyi évben a Tesla az egyre növekvő részvényárfolyamot kihasználva háromszor emelt tőkét, először 1,5, majd kétszer 5 mrd dollár értékben.

Esik az árfolyam

A gyorsjelentésből ezúttal elmaradtak a nagy bejelentések, a nagy vállalások, így a befektetők csalódásként élték meg a gyorsjelentés számait. A tavalyi óriási felfutás után brutális értékeltségi szintekre került a vállalat. A keddi kereskedésben 4%-ot esett az árfolyam, 700 dollár közelébe kerülve.

Ismeretes, hogy Cathy Wood sztármenedzser ARK alapjai jelentős tulajdoni hányaddal rendelkezik a cégben. Az ARK-alapok 10%-át a Tesla részvények jelentik, amelyek sikerüket nagyrészt a Tesla tavalyi száguldásának köszönhették. Ha a Tesla részvények esnek, megkezdődhet a pénzkivonás az alapokból, és ekkor az ARK-alapoknak is el KELL adni. Elsőként a Tesla-t, a leglikvidebbet fogják adni, felerősítve az esést, láncreakciót indítva el a piacon, amely akár más részvényekre is átterjedhet.

Kapcsolódó Bejegyzések