Remek jelentések: Microsoft, Google, Facebook, Apple

Microsoft Google Facebook Apple

Kifejezetten remek jelentésekkel ajándékozták meg a befektetőket a nagy amerikai technológiai vállalatok. Rendre felülteljesítve a várakozásokat, rekordszintű bevételeket és eredményeket jelentettek.

Microsoft:

bevétel 41,7 milliárd dollár (19 százalékos emelkedés)

működési eredmény  17 milliárd dollár (31 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest)

nettó eredménye 14,8 milliárd dollár (38 százalék emelkedés)

egy részvényre jutó eredmény 1,95 dollár, szemben az 1,78 dolláros elemzői konszenzussal.

Google (Alphabet):

bevétel 55,3 milliárd dollár (34 százalékos emelkedés)

működési eredmény  16,4 milliárd dollár (több, mint 50 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest)

nettó eredménye 17,9 milliárd dollár (38 százalék emelkedés)

egy részvényre jutó eredmény 26,29 dollár

Facebook:

bevétel 26,2 milliárd dollár (46 százalékos emelkedés)

működési eredmény  11,4 milliárd dollár (10 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest)

nettó eredménye 9,5 milliárd dollár (közel 100 százalék emelkedés)

egy részvényre jutó eredmény 3,3 dollár

Apple:

bevétel 89,6 milliárd dollár (54 százalékos emelkedés)

működési eredmény  27,5 milliárd dollár (114 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest)

nettó eredménye 23,6 milliárd dollár (110 százalék emelkedés)

egy részvényre jutó eredmény 1,4 dollár

Új lendületet kapó sajátrészvény-vásárlások

A kiváló eredményekre alapozva az Alphabet 50 mrd dollár értékben jeletett be sajátrészvény visszavásárlásokat. Az Apple ezt is megfejelve növelte 90 mrd dollárral a már jelenleg is futó részvény visszavásárlási programját, miközben az osztalékot is megemelte. Ezek a visszavásárlások is az egyik legfőbb hajtóereje volt a részvényindexek szüntelen emelkedésének a jegybanki pénznyomtatás mellett, ebben nem várhatunk változást, így komoly visszaesést sem.

Árnyoldalak

Google anyavállalata egy egyszeri, nem realizált 4,75 milliárd dolláros nyereséget könyvelt el részvénybefektetésein, ami a negyedéves adózás előtti eredményének 22 százalékát tette ki az időszakban. Az elmúlt években az Alphabet egy jelentős kockázati tőkés befektetővé nőtte ki magát, szoftvercégekbe, internetes startupokba vásárolta be magát. Ennek eredményre gyakorolt hatása függ a mindenkori tőzsdei árfolyamoktól, így a jelenlegi, túlzottnak tűnő árazási szinteket tükröző átértékelési plusz könnyen mínuszba fordulhat az elkövetkezendő negyedévekben. Szintén az Alphabet jelentésében olvashattuk, hogy a cloud üzletág 1 mrd veszteséget termelt, ami meglehetősen érdekes. Ez intenzív beruházási tevékenységet mutathat, amely előrevetíti, hogy erősödik ezen a területen a verseny, csökkentve minden szereplő profitmarzsát. A Facebook arra figyelmeztette a befektetőket, hogyaz év második felében lassulhat a dinamika az elmúlt időszakban látott kiemelkedő növekedést követően.A Microsoft cluod üzletágának eredményességét csökkentheti a Google e területen indított offenzívája. Az Apple pedig kiemelte, hogy őket is érinti a chiphiány, ami a folyó negyedévben 3-4 milliárd dollárnyi bevételkiesést okozhat, főként az iPadeknél és a Macintoshoknál.

Árazás

Kiválóak az eredmények, de nagy kérdés, hogy ebből mennyi épült már be az árazásba. Fiygelmeztető jel, hogy a Microsoft a gyorsjelentést követően komolyabban, közel 3%-os esett, míg a Google a őiacnyitást követően elért csúcsához képest szintén 3%-ot esett napon belül. Sokan vannak nyerőben, és sokan ezeket a jó számokat profitrealizálásra használhatják. A P/E értékek az egyes vállalatok esetében: MSFT 34,7, GOOG 31,7, FB 30,4, AAPL 36,2, míg a piaci kapitalizáció 1917, 1597, 872 és 2242 mrd dollár körül vannak.

Társasági adó emelés

A kiváló eredményekre árnyékot vethet a Biden adminisztráció egységes, az egész világon bevezetésre kerülő társasági adó mérték tervezete, amely a fenti társaságokot  negatívan érintené, lévén hogy ezek a vállalatok az élenjárói az adóelkerülésnek.

Kapcsolódó Bejegyzések