Őrizetbe vették a Bitcoin Fog üzemeltetőjét

bitcoin fog

Az FBI ügynökei engedély nélküli pénzátutalás és pénzmosás vádpontja alapján vette őrizetbe Roman Sterlingovot. A pénzmosoda helyszínéül a Bitcoin Fog név alatt működő, bitcoin-szolgáltatást nyújtó cég szolgált. A nyilvános bírósági dokumentum legfontosabb részleteit a Wired cikke idézi

Több százmillió dollárt tisztára mostak

A Bitcoin Fog tíz éve azzal foglalkozik, hogy elrejtse ügyfelei kriptopénzének forrását és célállomását, emiatt mostanra a dark web gazdaság egyik leghírhedtebb intézményének számít. Az amerikai adóhatóság, az IRS nyilatkozata szerint azonban úgy tűnik,  sikerült beazonosítani a rendszer mögött álló orosz-svéd üzletembert, akit több száz millió dollár értékű bitcoin tisztára mosásával vádolnak, melynek nagy részét a dark web kábítószerpiacaira továbbították. A férfit saját, tíz éve tartó digitális tranzakciói buktatták le.

A bitcoin-mosás lényege, hogy egy harmadik fél szolgáltatásainak bevonásával a küldő magánszemély vagy cég és a célszemély közötti kapcsolat, illetve személyazonosságuk rejtve maradhat. Bár az amerikai kormányzat korábban kevés hasonló vállalkozás ellen indított eljárást, az ügyészség ettől függetlenül bűncselekményként kezeli az ilyen szolgáltatásokat, mivel azok tökéletesen megfelelnek pénzmosás céljára.

A Bitcoin Fog közreműködésével az ügyfelek úgy utalhattak egymásnak kriptovalutát, hogy közben elfedték, honnan is küldik azt. Erről az IRS ügynöke, Devon Beckett számolt be nyilatkozatában. A szolgáltatás 2011-ben indult, és mintegy 1,2 millió bitcoin (100,7 milliárd forint a tranzakciók időpontjában érvényes értékük alapján) átutalására használták. A nyomozók szerint az ügyfelek a Silk Road, az Evolution, az AlphaBay, az Agora és a Silk Road 2.0 bitcoinjait vették igénybe.

Lopott bitcoint is tisztára mostak

Szintén Devon Beckett beszélt arról, hogy a tőzsdékről ellopott bitcoinok ugyancsak a Bitcoin Fogon keresztül mentek. A szövetségi ügynökök blokkláncelemzést használtak az 1,2 milliós összeg, valamint a pénz bizonyos forrásainak meghatározásához.

Bár a bitcoin-címek tulajdonosának személyazonossága többnyire anonim (annak nyilvánosságáról a tulajdonos dönthet), a blokklánc elemzése lehetővé teszi a bűnüldöző szerveknek egy adott Bitcoin-cím tulajdonosának beazonosítását.

A kripto = pénzmosoda?

Ahogyan arra már korábban is felhívtam a figyelmet, az amerikai hatóságok a kriptovalutákra elkezdtek úgy tekinteni, mint amerly a globális pénzmosás és terrorizmus elősegítésében játszik kulcsszerepet. Ez már nem a törökországi apró piac, ahol lekapcsoltak egy (kettő) kriptotőzsde üzemeltetőt, ez már itt a világ legnagyobb pénzpiaca és legnagyobb hatalmának nyomozóhatósága. Nem hiszem , hogy az utolsó hír ez lenne ebben a témában…

Kapcsolódó Bejegyzések