Mit is látunk valójában a Tesla chartján?

tesla chart

Megjelent egy elemzés a vezető gazdasági portálon, amelyet olvasva felmerül, hogy vajon a technikai elemzés mennyire ad objektív fogódzót befektetési döntésekhez. Már maga a chart is érdekes. Én egyszerűen nem ugyanazt látom, nem ugyanazokat a forgalmi adatokat. Ha valaki elemez, nagyon fontos, hogy a valódi chartot vegye alapul, ne pedig valamely cfd szolgáltató, vagy egyéb tőzsdei brókercég saját kereskedésen alapuló (forgalmi) adatait. Ellenőrizni kell, hogy a grafikonon a PRE-, illetve az AFTER- market adatok szerepelnek-e vagy sem, esetleg az első és utolsó 5-10 perc adatai hiányoznak, azon egyszerű oknál fogva, mert a szolgáltató nem engedi ekkor még a kereskedést! Ha erre nem figyelünk, a rések egyszerűen hibásan jelennek meg, a gyertyák hibásak, a forgalmi adatokról nem is beszélve…

Intézményi akkumuláció?

Három gyertya-párt is megjelöltem , ahol a nagyon erős eladói napot látszólag akkumulációs nap követte. Az első március első felében: március 5-én teljes kapituláció, a korábbi vevők, főleg a tőkeáttételes vevők kipusztítása, a nap végére napon belüli fordulattal. Ekkorra a csúcshoz képest már több, mint 30 %-os esésben volt a részvény. Két nap múlva valóban jött egy marabozu gyertya, látszólag akkumulációs nap. De a forgalom eleve kisebb volt, mint előzőleg. De ez nem follow through nap!

Follow through-nak nyoma sincs

A valódi follow through nem az előző akkumulációt követő 4-10. nap, hanem az utolsó mélypontot követő 4-10. nap, magas forgalommal, egyértelmű emelkedéssel. Március 9-én ebből csak az emelkedés volt meg, amelyet nemhogy nem követett folytatás, hanem éppen ellenkezőleg, egy ellentámadás (counter attack) követett március 10-én. Ez a két nap együtt nem intézményi vételt, hanem spekulációs őrjöngést mutat – vissza is fordult lefelé a trend. Március további részében csorgott is lefelé.

A következő,az akkumuláció szempontjából említésre méltó gyertya-pár március végén következett. Egy dojival szépen felfelé fordult a trend, magasabb mélypontról. Ám három nap múlva érkezett erre egy másik zöld gyertya, amelyet ha jobban megnézünk, akkor az valójában piros. Ismét egy ellentámadás, magas nyitással, napon belül egész napos eséssel. Ez az ellentámadás ismét magasabb forgalommal érkezett, mint a megelőző vételi nap, azaz a rövid távú profitrealizálók mellé becsatlakozhattak az intézményi eladók, nem pedig a vevők.

Április 13-án megjött a felfelé kitörés a duplaalj, illetve ford. fej-váll alakzatból, réssel. Szép kitörés, magas forgalommal. Ám a rá következő nap a visszafordulás – dark cloud cover megint jóval magasabb forgalommal történt. Beborult az ég, a megelőző esés ideális korrekciós szintjén, alacsonyabb csúcsponton. Sokkal inkább a reddites spekik, meg a még spekibb pszicho alapkezelők aktivitásának nyomát láthatjuk a charton, mintsem valódi intézményi vételt.

Intézményi vétel. De milyen intézmények?

Igen, vannak erre utaló jelek, hogy egyes intézmények veszik a részvényt. Na de milyen intézmények? A helyes válasz erre, hogy valószínűleg olyanok, mint amilyen intézmény az Archegos is volt március végéig… Na, az ilyen intézmények mellé jobb, ha nem társulunk..


Kapcsolódó Bejegyzések