ARK: kockázat a részvénypiacokra

ARK: kockázat a részvénypiacokra

magyar tőzsdei szaksajtóban kiváló elemzések láttak napvilágot az ARK Invest által a tőkepiacokra leselkedő veszélyről. Két grafikonnal aktuálizálom, és továbbgondolom a történetet.

Egy grafikonra tettem az ARK által tulajdonolt főbb részvények teljesítményét a tavaly márciusi mélyponttól. Jól látszik, hogy mennyire együtt mozog az összes részvény, azonos ütemben csinálják a csúcspontokat, és a visszaeséseket is. A fundamentumok nem számítanak, Cathy Wood rázza a kolompot az egész csordának, és a szerint veszik, vagy adják mindegyiket. Mindegy, hogy nyereséges, vagy veszteséges, csak és kizárólag a pénz be- és kiáramlása, ami számít. Immár mindegyik részvény óriási hegymenet után lefelé fordult. A csúcspontokat februárban, a GameStop sztorival egy időben, vagy azt közvetlenül követően érték el ezek a részvények, ekkor érte el a redditer-mánia a csúcspontját. Azóta komoly visszaeséseket látunk, ezekben a részvényekben sorra ragadnak be a kisbefektetők, és ez alól nem kivétel az ARK sem.

A kisbefektető pedig azonos séma szerint gondolkodik: „Veszteséggel nem adunk el részvényt. Kiüljük.” Hát persze. Ezekben a részvényekben a halálukig ülhetnek a spekulánsok, és még akkor is veszteséges lesz a pozíció. A Gamestop short sqeeze volt a vízválasztó: míg a redditerek győzelemként ünnepelték ténykedésüket, ez a röpke egy hónap gyártotta le a beragadt pozíciók milliárdjait! Ezeket a beragadt pozíciókat viszont már likviditáscsökkenésként éli meg a teljes piac. Magyarul: kezd fogyni a pénz, a likviditás a teljes piacon.

Az ARK befektetői láttva a hanyatló teljesítményt, kivonják a pénzüket az alapból. És ekkor Cathy Wood-nak nem lesz más választása, ezeket a részvényeket el kell adnia. Bármi áron. És tudjuk, hogy az ARK-t sokan követik, sőt, mivel nyilvános cégről van szó, amelynek a pozícióit mindenki megismerheti, sokan lehetnek, akik az ARK-t megelőzve adnak el…

Magának az ARKK-nak a grafikonját gyertyákkal ábrázoltam, míg az összes többi részvény vonaldiagrammal van ábrázolva.

Kivégzés online közvetítve

Még látványosabb az ábra november 9-től, azaz a Pfizer-oltás bejelentésétől számítva. Ez jelentett egyfajta korszakhatárt a hagyományos (újranyitási) részvények, és az otthonmaradós, a jövő technológiáját jelentő részvények megítélésében. A tavalyi év sztár-menedzsere november eleje óta csupán mindössze 120% nyerőben van, december eleje óta pedig gyakorlatilag nullában. Tekintve, hogy a pénzbeáramlás ebben az utóbbi fél évben történhetett, rengetegen ülhetnek már veszteségben az ARK alapokban. A befektetési alap természete pedig már csak olyan, hogy a befektetők kivonják belőle a pénzt, amint az alap már nem teljesít jól. Márpedig ha a pénzt kivonják, akkor az alapkezelőnek el kell adnia, bármi áron, fundamentumtól függetlenül. Ezek a részvények pedig már amúgy is eső trendben mozognak, sok részvény már mínuszban van a vizsgált időszakban.

A középkorban látványos, közkedvelt szórakozási forma volt a nyilvános kivégzések megtekintése. Most is átélhetjük a látványt, bár egy kicsit kulturáltabb formában, online közvetítve. „Csak” pénzügyi kivégzés következik, elég látványosan. Senki ne gondolja, hogy ez az ARKmageddon nem lesz hatással a szélesebb piacra, hasonlón az Archegos márciusi kivégzéséhez. Ez annál is nagyobbat fog szólni!

Kapcsolódó Bejegyzések