Megszüntetné az USA a koronavírus-vakcinák szabadalmi védettségét

koronavírus-vakcina szabadami védettség

Támogatja az Egyesült Államok kormánya azt, hogy a koronavírus-vakcinák gyártói mondjanak le fejlesztéseik szabadalmi védettségéről azért, hogy ezzel is elősegítsék a vakcinák tömeges gyártását világszerte, és a fejlődő országokban is visszaszorulhasson a járvány– jelentette be a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) május második felében várható ülésére készülve az amerikai kereskedelmi miniszter a Bloombergnek.

Ellentmondásos javaslat

A javaslat már korábban felmerült, ám komoly meglepetést jelent, hogy az USA teljes mellszélességgel támogatja a javaslatot. A lépés logikus, és emberbaráti, de csak elsőre. Míg a jelenlegi pandémia leküzdését valóban segítheti, egy lehetséges jövőbeli világjárvány elleni védekezést komolyan megnehezíthet. Vajon a későbbiekben lesz olyan vállalat, amely költséges vakcinafejlesztésbe fog egy új vírus ellen? Kevéssé valószínű, ilyen fejlesztéseket a jövőben csak állami forrásokból lehet majd finanszírozni. Sőt, a jelenleg folyamatban levő fejlesztéseket is azonnal leállíthatják a gyógyszergyárak. A lépés így tulajdonképpen a már piacon levő vakcinák dominanciáját fogja megerősíteni, amelynek hosszú távú nyertese a Pfizer lehet.

Európa szintén üdvözölte a lépést. Az indoklás kicsit megmosolyogtató: „Míg mások megtartják maguknak az oltóanyagokat, Európa a vakcinák legnagyobb exportőre lett.” Azt már elfelejtik hozzátenni, hogy ez éppen az Unió akarata ellenére történt így, és az Európai Unió is exportellenőrzést vetett ki a vakcinákra. Sőt, a gyors támogatás nem független az európai, elsősorban francia gyógyszerfejlesztések kudarcától sem.

Piaci hatás

A gyógyszergyártók árfolyamai beszakadtak a javaslat hírére, de nem azonos mértékben. Azok, amelyek árbevételében a szabadalmi díjak nagyobb hányadot tesznek ki, két számjegyű eséseket szenvedtek el. Azok a gyártók, amelyeknél a gyártáson van a hangsúly, éppen csak megrezdültek a hírre, és a későbbiekben akár a javaslat nyertesei lehetnek.

Moderna

Biontech

Novavax

Curevac

Pfizer

Astra-Zeneca

Johnson&Johnson


Kapcsolódó Bejegyzések