Elon Musk szombati tévés szereplése: Doge => Dög

dogefather

A Dogecoin (DOGE) árfolyama több mint 25%-ot zuhant nem sokkal azután, hogy a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk (más néven a Dogefather) az amerikai televízió Saturday Night Live (SNL) című vicces esti showműsorában elismerte, hogy a Dogecoin “egy átverés”.

A CryptoCompare adatai szerint öt perccel Musk SNL-es debütálása előtt a Dogecoin 0,6760 dollár körül mozgott. 45 perccel a műsor kezdete után már csak 0,4988 dolláron kereskedtek a kriptopénzzel. 

Musk SNL-es fellépését nagyon várta a kriptoközösség. Mindenki azt várta, hogy amint elkezd a dogecoinról beszélni, a kriptopénz árfolyama a Holdig emelkedik majd. Nem ez történt. 

A Tesla és a SpaceX feje a következőket mondta el, amikor a kriptovalutáról kérdezték:

“Egy internetes mémre épülő viccnek indult.”

“2013-ban hozták létre, és 117 milliárd érme létezik, amelyből már 113 milliárdot generáltak.”

“Ez egy digitális valuta.”

“Körülbelül olyan valóságos, mint egy egydolláros bankjegy.”

“A jövő pénzneme.”

“Egy megállíthatatlan pénzügyi eszköz, amely átveszi az uralmat a világ felett.”

“Egy kriptovaluta, amit hagyományos pénzre válthatsz.”

A fentebb említett mondatok nem is hangzottak rosszul, de amikor a műsorvezető arról érdeklődött, hogy a Dogecoin lényegében egy átverés-e, Musk egyetértett vele. Ez az egy szó elég volt ahhoz, hogy mélyrepülésbe kezdjen a korábban döbbenetes teljesítményt produkáló kriptopénz.

Buy the roumor, Sell the news

Sok doge-befektető arra számított, hogy Musk TV-szereplésével jön majd a Kánaán, a tévé miatt egy csomó kíváncsi ember rohan majd dogecoint venni, az árfolyam megugrik, és nagy haszonnal lehet túladni a kriptopénzen. Valószínűleg akkor is esés lett volna a piaci reakció, ha nincs az ominózus megjegyzés, hogy a Dogecoin igenis egy átverés.

Mi lesz a Tesla-val?

A Dogecoint kevesen vették komolyan, a bitcoint, és az ethert már jóval többen. Egyelőre az ether 4000 fölé, azaz új csúcsra került, a bitcoin árfolyama nem mozdult el lényegesen. Ez az elválás ugyan nem most kezdődött a két kriptovaluta árfolyamában, ám nagy kérdés, hogy vajon Musk szavahihetősége mennyire sérül a Dogecoin körüli események hatására, tekintve, hogy bitcoinból is jó bevásárolt a Tesla. Tőzsdei szempontból pedig még a kriptok árfolyamánál is sokkal-sokkal jelentősebb, hogy az amerikai tőzsdék hatodik legnagyobb kapitalizációjú vállalata, a Tesla árfolyama hogyan alakul. A pandémia alatti óriási kisbefektetői rally abszolút vezetője volt a Tesla, komoly esélye van mostantól, hogy lefelé is vezesse a piacot.

Fogy a likviditás

A gyorsan, egyirányba  mozgó robinhood-os, reddites kisbefektetői csorda ráharapott a Dogecoin-ra, sok-sok tőkét beletéve. A szombati akció nyomán biztosra vehetjük, hogy beragadt pozíciók, és ezek nyomán veszteségek tömegesen keletkeztek az említett kisbefektetői csoportban. Fogy a tűzerő, fogy a likviditás, amely a bull hajtóerejét adja. Lassan, de biztosan kerekedik felül a medve a tőzsdéken.

Kapcsolódó Bejegyzések