A dotcom-mánia buborék leeresztése

A dotcom-mánia buborék leeresztése.

Kicsivel több, mint egy éve taglózta le a tőzsdéket 2020 márciusában a koronavírus-világjárvány. 2020 március vége óta a likviditásbőség, a home-office-ba kényszerülő spekulánsok nemzedéke a világtörténelem leggyorsabb, és egyik legnagyobb mértékű emelkedését okozták. Az emelkedés során kialakuló euforikus hangulat nagyon sok tulajdonságában a 2000-es évezred forduló internet mániáját idézi. Csak címszavakban: kripto-mánia, elektromos-autó mánia, „spac” zsákbamacska-részvények kibocsátása, stb., stb.Sokan, sokat írtak már erről, én is.

A februári Gamestop short-sqeeze óta azonban valami megváltozott. Indexek szintjén pedig május óta láthatunk változást: a jó gyorsjelentésekre már rendre beleadás volt a befektetők válasza, amely időszaktól már jó eséllyel valószínűsíthető, hogy elkezdődött a medvepiac. Persze ezt lehet vitatni. Ennek a cikknek a célja nem ennek az eldöntése, hogy vajon ez már medvepiac-e, vagy sem. Azt viszont senki nem vitathatja, hogy valamikor a medve veszi át az uralmat, és ezért nem haszontalan egy kis történelmi visszatekintés.

2000. március – 2001. április: 72%-os esés egy év alatt

2000. márciusában fulladt ki az ezredforduló részvénymániája, az Y2K félelem által is hajtva. Ezt követően egy év alatt 5 nagyon markáns hullámban eresztett le a nagyra fújt buborék (kékkel jelölve). Az időszak alatt 72%-ot esett a csúcsról az időszak végi mélypontig. Ami viszont bennünket ebből jobban kell, hogy érdekeljen, hogy ez az esés nem egyenletesen történt, korántsem. A klasszikus Elliott elmélet szerint jól megkülönböztethetőek az egyes hullámok, és ezek a hullámok is további alhullámokra tagolódnak.

A három nagy impulzushullám során -41%, -50%, majd -51%-os esést szenvedett el az index. A két korrekciós hullám viszont impozáns emelkedéseket is hozott az egyértelmű eső trend közepette: +42%, majd +32% volt az emelkedések mértéke. Ezen belül is a második hullámon belül volt egy +37%-os, majd később egy +24%-os emelkedés.

Úgy esik, hogy emelkedik

Ezek az emelkedő hullámok az óvatlan befektetők elől sikeresen takarták el a fő trend eső jellegét. A shortosok, akik jól ismerték fel a fő trendet, az esést, nem dőlhettek hátra: a nagyon komoly trenddel szembeni ellenmozgások időról-időre jó vételi lehetőségeket kínáltak, vagy másképpen, a shortosokat sikeresen kiforgatták a pozíciójukból. Mondhatjuk, hogy ilyen a tőzsde, hogy folyamatosan hullámzik. Ám nem árt az emlékeztető, hogy milyen hullámokra képes a tőzsde.

Talán annyit érdemes még kiemelni, hogy az eső trend akkor lett egyértelmű, és gyorsuló ütemű, amikor az 50 napos átlag lefelé keresztezte a 200 napos átlagot, vagyis megjelent a halálkereszt. Sokaknak csak ekkor vált egyértelművé, ekkor hitték csak el, hogy már eső a trend.

A pirossal jelölt alhullámok részletes szöveges elemzésétől eltekintek, a lényeg kitűnően leolvasható az ábráról.

Kapcsolódó Bejegyzések