A „nagyobb bolondok” elmélete hajtja a kriptovalutákat

A „nagyobb bolondok” elmélete hajtja a kriptovalutákatc

A dogcoin megalkotója, Billy Markus elmondta, a kriptodevizák piacát főként az hajtja magasabbra és egyre magasabbra, hogy – az elmélet értelmezése szerint – a bolondok, akik megvásárolják a kriptoeszközöket, csak és kizárólag abban a reményben teszik ezt, hogy magasabb áron tudják eladni virtuális tokenjeiket a maguknál még sokkal nagyobb bolondoknak. Markus egy olyan Twitter-bejegyzésre reagálva tette megjegyzéseit, amiben arról írtak, hogy a befektetők pusztán mémek kedvéért elhaladnak a technológiai szempontból egyébként értékes projektek mellett.

A nagyobb bolond elmélete szerint cselekvő „bolondok” figyelmen kívül hagyják a fundamentumokat, amelyek az egyes eszközök mögött állnak: az értékeltségeket, a profitot és az egyéb adatokat, kizárólag a vicc és a poén kedvéért invesztálnak.

Az ilyen stratégia alapvető hátránya, hogy amikor már elfogynak a nagyobb bolondok, és az utolsók közt beszálló bolondoknak nem marad más választásuk, csak a veszteség. Ráadásul a „bolondság elindítói megalkották a gyémántkezek és papírkezek fogalmát: a gyémántkéz nem ad el, csak tartja, hogy minél magasabbra lehessen felmanipulálni az adott eszközök árfolyamát.

Bolondok diliháza

A dogecoin árfolyama ismét komoly raliba kezdett, miután a Coinbase kriptotőzsde bejelentette, hogy elkezdi elfogadni a bejövő átutalásokat az eredetileg viccnek indult tokenből. A kriptvaluta 23 százalékos emelkedést is elért a bejelentés hatására, a csúcson 0,45 dolláron kereskedtek a coinnal. Hiába az alapító figyelmeztetése, úgy tűnik, hogy még mindig sok a bolond, aki azt hiszi, hogy rengeteg a nálánál is nagyobb bolond. Számosságban ez valószínűleg tényleg így van, viszont 1000 mrd dollár már eltűnt a kriptopiacról, a diliházból, és erősen kérdéses, hogy ezt mivel tudják visszapótolni. De a bolondok persze pont attól bolondok, hogy az ilyen információkat, figyelmeztetéseket abszolút figyelmen kívül hagyják.

Főbolond

A Tesla-cégvezér Elon Musk természetesen gyorsan reagált a hírre, mégpedig úgy, hogy retweetelt egy korábban általa közzétett posztot, amely a dogecoin globális pénzügyi rendszer feletti „hatalomátvételét” mutatja, és ehhez csupán annyit fűzött hozzá: „ez elkerülhetetlen”. Piaci megfigyelők szerint nem is önmagában a Coinbase bejelentése, hanem Musk tweetje volt a fő ok a kripto emelkedésében.

Szórványosan azért érkeznek hírek arról, hogy Musk a Dogecoin-nel kapcsolatos tweetjeit nem önzetlenül teszi közzé. Úgy hírlik, hogy milliárdos tételben van neki magánszemélyként az említett kriptoból. Azaz egy-egy jól irányzott tweet dollár-százmilliós nyereséget jelent a számára. Persze ebben nem kis szerepet játszik, hogy ezen a szabályozatlan piacon bármit meg lehet tenni, olyanokat is, amelyekhez hasonlókért a szabályozott tőzsdéken súlyos börtönbüntetés járna.Kapcsolódó Bejegyzések