A Fed kivezeti a vállalati eszközvásárlási programját

A Fed kivezeti a vállalati eszközvásárlási programját - Részvény Kereskedés

A Fed szerdán bejelentette, hogy elkezdi kivezetni a vállalati eszközvásárlási programját. Ezzel az első enyhe, de mégis markáns jelzését adta a piacoknak arra vonatkozóan, hogy irányváltásra készül. A FED megítélése szerint a koronavírust követően immár a gazdaság erőteljes kilábalást mutat a válságból, így nincs szükség a vállalati értékpapírok vásárlására. A Fed mérlegében jelenleg 13,7 milliárd dollár összegű vállalati értékpapír szerepel, amelyből 5 milliárd kötvényekben, 8,5 milliárd tőzsdén kereskedett alapokban áll.

Inflációs nyomás

A piaci szereplők jelenlegi legfőbb aggodalma az inflációs nyomás erősödése, amelyre már a FED-nek is reagálnia kellett, ha nem akarja teljesen elveszteni hitelességét. A piac az inflációs nyomás miatt már várta, hogy a Fed mikor küldi az első jeleket a piacnak az eszközvásárlási program teljes visszafogásáról és kivezetéséről (tapering), a jegybank ugyanis előzetesen ígéretet tett a korai jelzésekre. A FED-nek persze patikamérlegen kell kimérnie a közléseit, ezért a volumenében kis tételt jelentő vállalati eszközvásárlások befejezését jelentette be. A nagy bejelentés, miszerint az állampapír vásárlásokat fogja befejezni a FED, még várat magára. Emlékezhetünk, hogy a FED mérlege hatalmasra duzzadt, mintegy 7000 milliárd dollárnyi állampapír került be a könyvekbe 2008 óta, ennek mintegy fele a Covid-pandémia kitörése után.

Fogy a likviditás

A bejelentésnek egyelőre csak pszichológiai hatása van, bár az egyáltalán nem elhanyagolható. Ahogyan azt már többször írtam, a FED-et segítik a kriptopiac „önkéntes adózói”: a kripto-eszközök összesített kapitalizációja már mintegy 1000 mrd dollárral csökkent, ennyivel kisebb a gondja a FED-nek, hogy mekkora összeget is kell visszaporszívózni a korábban helikopterrel kiszórt pénznek. Ennyivel kevesebbet, mert azt a piaci szereplők már elégették. Bár a későbbiekben az is kiderülhet, hogy a FED már csak hamut kell, hogy porszívózzon…

Kapcsolódó Bejegyzések