Megvan a G7-megállapodás a globális minimumadóról

Megvan a G7-megállapodás a globális minimumadóról

A hét fejlett gazdaságot tömörítő G7 megegyezett arról, hogy a globális minimumadó mértéke országonként legalább 15% lesz – írja a Reuters. A pénzügyminiszterek egyben azt is jelezték, hogy az új egyezményben biztosítani akarják, hogy minden vállalat ott adózzon, ahol ténylegesen működik. Az egyezményt még a G20 keretében is tárgyalni kell júliusban. Az alacsonyabb adókulcsot szorgalmazó államok engedtek az amerikaiknak, akik 15%-os kulcsot javasoltak.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint jelentős és precedens nélküli döntés született, amely az adóbevételek tisztességes elosztását teszi lehetővé. Az amerikai pénzügyminiszter szerint az egyezmény segíteni fogja a világgazdasági fejlődést, mert megszünteti az alacsony adósávokkal zajló versenyt az államok között

Az Európai Unió tagállamai külön is tárgyaltak a nagy technológiai vállalatok együttes megadóztatásáról, és végül megállapodás született a 750 millió euró feletti éves globális árbevétellel rendelkező multinacionális cégek adózási transzparenciára kényszerítéséről. Az európai országok számára a globális minimumadóról szóló tárgyalások során is prioritás volt az amerikai technológiai óriások adóztatása. A már eddig alkalmazott digitális adókat a G7-megállapodással együtt kivezetik.

Kapcsolódó Bejegyzések