Kínában tovább szigorítottak a kriptoeszközökkel kapcsolatos szabályozáson

Kínában tovább szigorítottak a kriptoeszközökkel kapcsolatos szabályozáson

A kínai vezetés egyre több olyan lépést tesz, amivel igyekszik ellehetetleníti a kriptovaluták bányászatát, az azzal való kereskedést és fizetést.

A legújabb hír szerint a hétvégén megtagadták a hozzáférést több, széles körben követett, kriptovalutával kapcsolatos Weibo fiókhoz, egy üzenettel, amely szerint mindegyik ilyen fiók „törvényeket és jogszabályokat sért”. Megfigyelők szerint a kínai legfelsőbb bíróság készül közzétenni egy bírósági értelmezést, amely a kriptobányászati és -kereskedelmi vállalkozásokat kriminalizálhatja. Egyelőre a jogi szabályozás még nem tiltja egyértelműen a bitcoinnal kapcsolatos tevékenységet.

A kriptók elleni küzdelmet propagandaeszközökkel is támogatják. A hivatalos csatornákon olyan cikkeket tettek közzé, amelyek egy sor kriptoval kapcsolatos átverést lepleztek le, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy kriptopénzeket gyakran használnak a feketepiaci kereskedelemben, pénzmosásban, fegyvercsempészetben, szerencsejátékban és kábítószer-kereskedelemben. Elemzők és egy pénzügyi szabályozó szerint az ország halad a teljes tiltás felé.

További vegyes hírek

  • Salvadorban eközben tervbe vették, hogy a bitcoin törvényes fizetőeszközzé válhat az országban. Később ezt a hírt cáfolták.
  • A Bank of England hétfőn közölte, hogy a coinokkal történő fizetéseket ugyanúgy kellene szabályozni, mint a jelenleg bankok által kezelt fizetéseket, ha azok széles körben elterjednek. Vagyis a BoE szigorúbb szabályozást szorgalmaz.
  • Elon Musk múlt hét végén egy rejtélyes üzenetet posztolt a Twitteren, amelyet sokan úgy értelmezték, hogy a milliárdos szakít a bitcoinnal.
  • Érkeztek hírek komoly pozíció-likvidálásokról is a kriptopiacokról, többek közt a chicagoi határidős tőzsdéről is.
  • Az amerikai hatóságok lefoglaltak 2,3 millió dollárnak megfelelő kriptovalutát, amelyet a Colonial Pipeline váltságdíjként fizetett kiberbűnözőknek – közölte az amerikai igazságügyi miniszter helyettese. Ezzel bebizonyosodott, hogy a kriptohálózaton sem tudnak elbújni a névtelenség mögé a kiberbűnözők, vagyis a bitcoin „fundamentális alapja” is komoly mértékben sérült.

Árfolyam

A bitcoin árfolyama a május 19-i összeomlás után már képtelen volt a 40000-es szint fölé visszatérni. Egy nagy háromszögön belül mozgott, folyamatosan szűkülve, előrevetítve a trend folytatódását. (árbocszalag) Az elmúlt két napon ebből a háromszögből tört le, amely egy, a grafikonon szereplő jelölés szerinti Elliott ciklus ötödik hullámának határozott indulását jelenti.

Ez a hullám lehozza az általam már régóta várt, előrejelzett 20000 dolláros árfolyam alá, véget vetve hosszú időre a kriptopiaci őrjöngésnek. Az ezzel a folyamattal befagyó, eltűnő likviditás pedig hiányozni fog a tőzsdékről si, ami előbb-utóbb a tőzsdei árfolyamokban is fogja éreztetni hatását. Ha valóban beesik 20000 alá az árfolyam, akkor a kriptopiaci szereplők 2000 mrd dollárral lesznek szegényebbek röpke két hónap alatt…

Kapcsolódó Bejegyzések