Az EU és az USA megállapodna a vakcinaexport korlátainak csökkentéséről

Az EU és az USA megállapodna a vakcinaexport korlátainak csökkentéséről

A jövő keddi brüsszeli EU-USA csúcstalálkozón a két fél megállapodik abban, hogy közös munkacsoportot hoznak létre az oltóanyag- és gyógyszergyártási kapacitás növelésére, amelynek célja „a nyitott és biztonságos ellátási láncok fenntartása, és a szükségtelen exportkorlátozások elkerülése”.

A tervezett megállapodás amiatt nagy jelentőségű, hogy mi az, ami nem szerepel benne. Korábban egyes politikusok felvetették, hogy a gyógyszeripari cégeket kötelezzék arra, hogy szabadalmaikat átadják a versenytársaknak. A jelenlegi tervezetben szó nincs ilyesmiről, hiszen könnyen belátható, hogy ami rövid távra előnyösnek tűnt, vagyis a szabadalmak megosztása, az hosszú távon megölné az innovációt, azaz egy ilyen intézkedés elfogadása esetén egyetlen gyógyszergyártó sem eszközölne befektetést a vakcinák kifejlesztésébe.

Érintett cégek

Május elején nagy riadalmat keltett az érintett gyógyszergyárak, illetve biotechnológiai cégek részvényesei körében, amikor először magas szinten szóba került, hogy a gyógyszercégeket köteleznék szabadalmaik kötelező megosztására más gyártókkal. Egy minipánik keretében nagyot szakadtak a Covid elleni küzdelem élharcosai. Mára már ez a pánik tovatűnt, és a tervezet további lökést adhat a kutatásokban élenjáró vállalatok árfolyamainak.

Kapcsolódó Bejegyzések