Elszabadulóban az infláció Amerikában

Elszabadulóban az infláció Amerikában

Az áprilisi 4,2%-ról 5%-ra emelkedett az infláció az USA-ban májusban év/év alapon, ez meghaladja a 4,7%-os várakozást. A maginfláció 3,8%-ra emelkedett az előző havi 3%-ról, ami szintén meghaladta a 3,4%-os várakozást.

Egy hónap alatt 0,6%-kal emelkedtek a fogyasztói árak a várt 0,4%-os ütem helyett, míg a maginfláció 0,7%-os emelkedést mutatott a várt 0,5%-al szemben.

A Fed korábban többször hangsúlyozta, hogy rugalmasan kezeli majd a 2%-os inflációs célját, vagyis a cél fölé engedi a drágulást átmenetileg. A várakozások már arra alapoznak, hogy a FED-nek muszáj lesz lépnie, egyelőre az eszközvásárlások leépítésével, hogy ne fűtse tovább az inflációt.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) a jövő hét közepén elkezdhetik lassan kommunikálni a szigorítást a befektetőknek.

Eközben az ECB…

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki ülésén az irányadó eurókamaton. Jelezte egyúttal, hogy folytatja eszközvásárlásait. Az EKB semmiféle utalást vagy jelzést sem tett esetleges monetáris politikai szigorításra.

… majd a piacok…

A tőkepiacok a két ellentétes jelzéstől meglehetősen összezavarodtak. Az amerikai tőzsdék a közeledő kamatemelésre is emelkedtek, sőt, a tízéves amerikai államkötvény is emelkedett, vagyis a hozama csökkent. Az ECB jelzése ezzel sikeresen negligálta a magas inflációs adat jelentette ijedelmet, és a befektetők azt látták meg, amit akartak: lazítás forever (kognitív disszonancia). Érdemi piaci hatás talán csak két piacon érkezett: az euró határozottan gyengült, főleg (de nem csak) a dollár ellenében, míg a nemesfémek kissé emelkedtek. Ma már az is látszik, hogy a gyengülő euró adhat még egy kis lökést az európai tőzsdéknek.

Kapcsolódó Bejegyzések