Musk tovább manipulálja a bitcoint

Musk tovább manipulálja a bitcoint

Több mint 10 százalékkal emelkedett a Bitcoin Elon Musk hétvégi kommentjeire, mely szerint később elfogadnák a Bitcoint, amennyiben megbizonyosodnak arról, hogy a bányászok a jövőben legalább 50 százalékban megújuló energiából üzemeltetik a bányász központokat.

Tesla

Látszólag ártalmatlan véleménynyilvánítás, ám ha jobban meggondoljuk, nem érdek nélküli. A Tesla az év eleji beszerzése 35000 dolláros árfolyam körül történhetett, a bejelentés idején ezen szint körül mozgott a bitcoin árfolyama. A Tesla ugyan már eladta a 1,5 mrd dolláros befektetése 10%-át, szép nyereséggel, de a 90%-a még megvan. Musk valószínűleg őszintén hisz a bitcoinban, ám számára mégiscsak a Tesla árfolyama a húsbavágó. Márpedig ha a bitcoin beesik 35000 dollár alá, akkor az a Tesla árfolyamában is lecsapódik. Ha az derül ki a következő gyorsjelentésnékl, hogy a tesla már eladta a bitcoin részesedését, akkor Musk hitelessége egyből köddé válik. Ha viszont megvan a befektetés, de az árfolyam 35000 alá esik, akkor az azt jelenti, hogy a Tesla komoly veszteséget szenved el a spekulációján, a teljes üzemi nyereséget veszteségbe fordíthatja. Emiatt Musk rendre megpróbálkozik majd a bitcoin felmaniopulálásával – kérdés, ez meddig maradhat sikeres.

A Tesla kulcsszinten, a 200 napos átlag környékén forog. Ezzel a legfrissebb manipulációval sikerült elodáznia a 200 napos átlag letörését, a tweet-tel sikerült visszatennie a 200 napos átlag fölé. Ám az is látszik a charton, hogy ez csak ideig-óráig sikerülhet, a felső kanóc mutatja az erős eladói nyomást a Tesla-n.

Hol marad a SEC?

Az amerikai tőzsdefelügyelet Musk menetrendszerűen érkező kripto-manipulációit egyelőre tétlenül nézi. Lehet azt mondani, hogy a kriptodevizák szabályozatlan piacon működnek, a SEC joghatósága nem terjed ki rá. Ez részben igaz – és persze rávilágít a kriptodevizák kiemelt kockázataira. Ám a chicagoi határidős piacon már vannak bitcoin határidős üzletek, így érthetetlen a SEC tétlensége. Ami késik, nem múlik: várható, hogy előbb-utóbb a SEC is közbelép, és egy méretes bírsággal vet véget Musk manipulációinak.

Ha így lesz, az természetesen meg fog látszani mind a bitcoin, mind a Tesla árfolyamán, természetesen negatív irányban.

Kapcsolódó Bejegyzések