Időzített bomba a bitcoin piacán

Időzített bomba a bitcoin piacán

A MicroStrategy nemrég bejelentette, hogy a bitcoin-felvásárlás finanszírozása érdekében 500 millió dollár értékű kötvényeladást hajtott végre. Michael Saylor, a cég vezérigazgatója megerősítette, hogy a tervezett vételt végrehajtották, és a vállalat 13 005 bitcoint vásárolt 37 617 dolláros átlagáron, összesen 489 millió dollár értékben. Ezzel a MicroStrategy a legnagyobb vállalati bitcoin-tulajdonos, mivel ÖSSZESEN 105 085 KRIPTOVALUTÁT VÁSÁROLTAK EDDIG 2,741 MILLIÁRD DOLLÁRÉRT, azaz 26 080 dolláros átlagáron.

Üzleti intelligencia?

A vállalat bejelentése ugyan nem újdonság, már régóta lehetett tudni arról, hogy az üzleti intelligenciával foglalkozó (LOL) cég kriptoeszközökbe fektet. Sőt, nem csupán befektet, hanem ez lett a vállalat legfontosabb tevékenységi köre. Az elképzelésre alapozva, a gamer mentalitású, tapasztalatlan spekik kriptopiacba vetett bizalmát kihasználva már eddig is jelentős tőkeemeléseket hajtott végre a bitcoin-vásálás céljából. Ám az a tény, hogy mindezt hitelből (kötvény) finanszírozza, új, magasabb szintre emeli a spekulációt.

Hitellel zuhanva a kriptába

Rövid idő telt el a bitcoin-bevásárlás óta, és a hitelből megszerzett eszköz (vagy micsoda, az egyszerűség kedvéért nevezzük így) máris több, mint 15%-os bukóba került. Egyelőre a vállalat (vagy micsoda, mert tevékenységet már nem végez, inkább nevezhető bitcioin-spekulációs alapnak) az átlagárát tekintve még 20%-os nyerőben van, ám ha így folytatódik a bitcoin zuhanása, nem sokáig.

Sokak szerint – persze szerintem is – Saylor egyszerűen egy ponzi sémát működtet ezzel a stratégiával, amely törvényszerűen bukásra van ítélve. A hitelt, vagyis a kötvényeket előbb-utóbb vissza kell fizetni, és semmi garancia nincs arra, hogy a bitcoin csak felfelé mehet. Ez az üzleti stratégia minden, csak nem üzleti intelligencia. Saylor ezzel társául szegődik Cathy Woodnak, az ARK Invest vezetőjének, aki jelenleg a halálsoron várja kegyelmi kérvényének elbírálását. Emlékezhetünk, hogy Wood volt az, aki a Coinbase-t már a bevezetés első napjától vásárolja az ARK alapokba, amely befektetés már a legelső naptól kezdve masszív bukóba került.

A bitcoin-lufi leereszt

A bitcoin esés mögött részben az amerikai jegybank múlt szerdai, keményebb hangvételű kamatdöntő ülése áll. Ennél is jelentősebb azonban, hogy Kínában elkezdték bezárni a kriptobányákat és tovább szigorításokra is lehet számítani a kriptopiacon, továbbá más országokban is a kriptovaluták korlátozása várható. Persze szekta-tagok, vakon hívők még mindig maradtak szép számmal, ám az ilyen hitelből történő vásárlások is mutatják, hogy a trend egyértelmű: lefelé.

Microstartegy

A Microstrategy ténykedése persze abból a szempontból örvendetes, hogy az olyan befektetők, akik nem szívesen merészkednek a befektetővédelmi szempontból rendkívül kockázatos, szabályozatlan – és nem mellékesen roppant drága – kriptotőzsdékre, kapnak egy eszközt, hogy a részvény shortolásával a bitcoin eséséből profitáljanak. A cég papírjai a Nasdaq-on forognak, így a bitcoin esését – a felvett hitel miatt – tőkeáttétellel játszhatjuk meg. Az árfolyam jelenleg az 50 napos átlagon tartózkodik, ha ez elesik – az alapterméktől persze nem függetlenül – begyorsuló esést láthatunk. A charton ott éktelenkedik egy döbbenetes mérető sziget(forduló) még az idei év elejének mániájából.

A vállalat egyébként a magasabb árfolyamhoz illő magasabb veszteségeket hoz össze negyedévenként. Az igazi veszteség persze akkor jön majd, ha a bitcoin árfolyama a bekerülési átlagár, azaz 26000 alá esik. A célár konvergál a nullához.

Kapcsolódó Bejegyzések