Kamatot emelt az MNB

Kamatot emelt az MNB

Az eddigi 0,6 százalékról 0,9%-ra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, közel tíz év után. A jegybank vezetői hetek óta a döntés verbális előkészítését végezték, több nyilatkozatban is bejelentették már, hogy szigorítás várható. Lényeges mozzanat, hogy nem egyszeri kamatemelésről van szó, hanem kamatemelési ciklus megkezdését jelentette be Matolcsy György.

Eur/Huf

Nagy emelkedő  háromszög, vagy fülescsésze 2008 óta! Még a harmadik kétharmadra tört ki ebből fel, majd úgy tűnt, hogy visszaesik, de 2019-ben aztán lendületesen megindult felfelé, amelyet a COVID-válság gyorsított be. A túl laza monetáris politika hatására  a piac egy emelkedő háromszöget épített, jelezve, hogy kamat nélkül a forint tovább fog gyengülni. Erre reagált pár hete az MNB verbális intervencióval, vagyis a kamat emelés belengetésével. A piac jól fogadta a jelzést elindult a forint az erősödés irányába.

Félő volt, hogy a verbális intervenció sikere azt eredményezi, hogy az MNB nem lép semmit, azaz tartja az ultraalacsony kamatot. Erre érkezett a kamatemelés híre, amellyel véleményem szerint ugyan az MNB elment a falig, de végül visszaszerezte az utolsó pillanatban a hitelességét. Ennek a hitelesség-visszaszerzésnek a kulcsmomentuma szerintem az, hogy az MNB -érzékelve a piaci nyomást is – nem egyszeri kamatemelésről, hanem a kamatemelési ciklus kezdetéről beszélt. Ez alapján nem kizárt, hogy a forint tovább erősödhet, és kilép lefelé a kialakult 345-370-es sávból. Az ábrán azonban az is jól látható, hogy 325 alatt gigantikus, mintegy 10 éves támasszint húzódik, ez alá tartósan nem fog tudni bemenni. Ha áttöri a 345-öt lefelé, akkor a 326-os szintet célozhatja meg.

Usd/Huf

Sokkal tisztább, egyértelműbb a chart, mint az Eur/Huf esetében, persze ebben jócskán benne van az Eur/Usd mozgása is.

2008 óta egy markáns Elliott ciklus, amely a COVID-válsággal, 2020 márciusában csúcsosodott ki. Egy évig egy lefelé ékelődéssel épült az A hullám, amely esetleg még egy-két hónapi tarthat az éken belüli mozgással. Már most, vagy legkésőbb ősszel kijelölésre kerülehet az A pont, ahonnan újabb dollár erősödő, forint gyengülő hullám következhet. Persze azt, hogy ebben a mozgásban mennyi írható majd a forint, és mennyi az Eur/Usd mozgásának számlájára, alaposabb elemzést igényel, ám az kijelenthető, hogy egy picivel tisztábbnak, jobban olvashatónak tűnik ez a devizapár, mint az Eur/Huf.

Kapcsolódó Bejegyzések