Minden idők legnagyobb shortos kifacsarásai – 10.

Minden idők legnagyobb shortos kifacsarásai. Reliance Industries Limited.

Reliance Industries Limited

Az 1980-as évek végén Manu Manek, akit short ügyletei miatt más néven a bombayi részvénypiac kobrájának neveztek, megpróbálta shortolni a Reliance Industries Limited (NSE: RELIANCE.NS) részvényeit. Abban az időben a Reliance Dhirubhai Ambani vezetésével az indiai üzleti élet egyik meghatározó szereplőjeként működött. A short sqeeze során Ambani, India akkori legsikeresebb üzletembere állt szemben Manekkel, az ország talán leghatalmasabb tőzsdeügynökével.

Amint Manek megpróbálta shortolni a részvényeket, a Reliance Industries Limited (NSE: RELIANCE.NS) vezetője, Ambani felkérte közeli munkatársát, Anand Jain-t, hogy szervezze meg a védelmet. Jain a Friends of Reliance Association (Megbízás Barátai Egyesület) néven ismert testületen keresztül elkezdte visszavásárolni az összes részvényt, amelyet Manek shortolt, ezzel segítve a részvényár stabilan maradását. Végül, mivel a Manek újabb részvényeket adott el amelyeket Jain megvásárolt, az árfolyam ismét emelkedni kezdett. Az ezt követő káoszban, amikor a medvekereskedők hatalmas összegeket kezdtek veszíteni, a tőzsdét három napra bezárták.

Ez alatt a három nap alatt Manek és Ambani számára a kompromisszumos egyezséget kötöttek, amely Manek számára 30 millió INR veszteséget jelentett. Ez az egyezség segített bebetonozni Ambani helyét az egyik legügyesebb kereskedőként az indiai üzleti életben. A Reliance Industries Limited (NSE: RELIANCE.NS) saga és a tőzsde bezárása milliós veszteségekhez vezetett a shortolásban érintettek számára. Ma a Bombay Értéktőzsde, ahol a short sqeeze lejátszódott, a világ kilencedik legnagyobb tőzsdéje, piaci kapitalizációja meghaladja a 3100 milliárd dollárt.

Kapcsolódó Bejegyzések