Minden idők legnagyobb shortos kifacsarásai – 9.

Minden idők legnagyobb shortos kifacsarásai - 9. - Részvény Kereskedés

Piggly Wiggly

A Piggly Wiggly volt az első önkiszolgáló élelmiszerbolt az Egyesült Államokban. 1916-ban kezdte meg tevékenységét Memphisben, majd az Egyesült Államok déli övezetének több államában gyorsan terjeszkedett és nyitott üzleteket. Ez volt a jelenlegi korszak szupermarket-láncainak elődje. Hat éven belül több mint 1000 Piggly Wiggly üzlet nyílt az országban. A vállalat 1922-ben tőzsdére lépett, és további növekedésnek indult, ezzel az év első hónapjaiban bika-előrejelzéseket kapott az elemzőktől és a kereskedőktől.

Azonban 1922 második felében a Piggly Wiggly néhány franchise-alvállalkozója csődbe ment. Bár ezek nem teljesen Clarence Saunders, a Piggly Wiggly híres tulajdonosának tulajdonában voltak, ezzel mégis némi feszültség keletkezett a Wall Street-i cég körül. A kereskedők elkezdték a kölcsönvett részvények eladását az árfolyam további zuhanásának reményében. Saunders úgy döntött, hogy felveszi a harcot, elfogadja a piac kihívását a küzdelemre, és 10 millió dolláros hitelt vett fel a részvények visszavásárlásához. 1923 tavaszáig Saunders a Piggly Wiggly több mint 99% -át megszerezve irányította a vállalatot, ami csaknem 200 000 részvényt tett ki.

A 39 dolláros mélypontról a részvény 60 dollárra emelkedett, amikor Saunders visszanyerte az irányítást a társaság felett. Ennyivel azonban nem elégedett meg. Elkezdte eladni a részvényeket rögzített áron a nyilvánosság számára, és tőzsdén kívüli ügylet keretében több ezer kikölcsönzött Piggly Wiggly részvény visszaszolgáltatását szorgalmazta, amelyet előzőleg a shortosoknak kölcsönadott. (vagyis lényegében felmondta a részvény-kölcsön szerződéseket) Ez a Piggly Wiggly részvények árát 124 dollárra emelte. Nem sokkal később a tőzsde felfüggesztette a részvényekkel folytatott kereskedelmet, és időt adott a rövidre eladóknak a kölcsönvett részvények visszaszolgáltatására. Végül Saunders részvényenként 100 dollárért nyújtott menekülési lehetőséget a shortosoknak szorult helyzetükből, több milliós veszteséget okozva nekik.

Kapcsolódó Bejegyzések