Minden idők legnagyobb shortos kifacsarásai – 8.

Minden idők legnagyobb shortos kifacsarásai. Részvény Kereskedés Blog.

Harlem Railroad

Cornelius Vanderbilt, a Harlem és Hudson vasút shortos kifacsarásának középpontjában álló férfi már Amerika egyik leggazdagabb embere volt, amikor elkezdett beszállni a vasúti üzletágba is. A legenda szerint Vanderbilt volt az egyetlen túlélője az 1850-es évek egyik első halálos vasúti balesetének. Az 1860-as évekre a Harlem Rail és a Hudson Rail megszerzését tűzte ki célul, amelyek közül mindkettő alulértékelt volt. Ez volt az a két vasútvonal, amely Manhattanbe, az ország pénzügyi központjába vezető vasútvonallal rendelkezett, vagyis az egyik legfontosabb vasútvonal volt az országban. Ahogy Vanderbilt részesedést vásárolt a cégben, a rövidre-eladók szorult helyzetbe kerültek.

A részvényeket shortoló emberek egy része nagyon befolyásos volt, köztük voltak a New York-i városi tanács és a Harlem Rail igazgatóságának tagjai. (Ilyen ma már elég elképzelhetetlen lenne, hogy egy társaság igazgatóságának a tagjai a saját részvénytársaságuk részvényeit shortolják, vagyis a részvényárfolyam esésében lennének érdekeltek. A részvényjuttatási opciós programok miatt ma már az ellenkező véglet a sokkal jellemzőbb: a részvénytársaság vezetői a rövid távú árfolyam-maximalizálásban érdekeltek a társaság hosszú távú növekedési szempontjaival szemben is akár.) Közéjük tartozott Daniel Drew, a Vanderbilt régi riválisa és a Wall Street híres-hírhedt, sikeres kereskedője is. Ahogy Vanderbilt folyamatosan megvette a shortosok eladásait, a részvényárfolyam emelkedni kezdett, még akkor is, amikor megpróbálták elvenni azt az engedélyt, amely lehetővé tette a Harlem Rail számára a Manhattenbe vezető vasúti pálya bővítését. Végül Vanderbilt ezen stratégia révén megszerezte az irányítást Harlem Rail felett.

A rövidre eladó shortosok, akik a Harlem Rail-en sok pénzt elvesztettek, ezek után a Hudson Rail felé fordították figyelmüket, azon meggondolások alapján, hogy Vanderbilt valószínűleg a teljes vagyonát felhasználta a Harlem Rail-en végzett bekerítési művelet során, és nem lesz képes kiépíteni a védelmi pozícióját az újabb shortos támadás ellen. Azonban elszámolták magukat, Vanderbilt sikeresen kivédte a shortosok támadását vásárlásaival. A rövidre eladók kiszolgáltatottá váltak, és ismét csak Vanderbilt kegyelmében bízhattak csak, amikor vissza kellett adniuk a kölcsönvett részvényeket. Ez lehetővé tette Vanderbilt számára, hogy teljes irányítást szerezzen a Hudson Rail felett is. Később vereséget szenvedett Daniel Drew utolsó kísérlete is a részvények shortolására, és Vanderbilt 3 millió dollárt keresett ennek során. (Több, mint 150 évvel ezelőtti időben vagyunk, az akkori 3 millió dollár ma sok milliárdnak felel meg.)

Kapcsolódó Bejegyzések