Minden idők legnagyobb shortos kifacsarásai – 6.

Minden idők legnagyobb shortos kifacsarásai. Részvény Kereskedés Blog,

KaloBios

Martin Shkreli, akit Amerikában gyakran az egyik leggyűlöltebb férfinak hívnak, mivel az AIDS-szel kapcsolatos gyógyszerek árát 5000% -kal emelte, minden idők egyik leghíresebb short-sqeeze ügyletében is részt vett. Shkreli, aki most értékpapír-csalás miatt börtönbüntetését tölti, 2015 novemberében vette át a KaloBios biotechnológiai céget. Ez a cég több mint 6 millió dolláros adóssággal rendelkezett, mivel az egyetlen gyógyszer, amelynek fejlesztésén dolgozott, kudarcot vallott. Miközben az eladók kölcsönvett részvények eladásával megpróbálták kihasználni a súlyos pénzügyi helyzetet, Shkreli beugrott és megszerezte a részvények több mint 70% -át, aminek következtében a részvények 10 000% -ot ugrottak, azaz százszorosukra emelkedtek öt nap alatt.

A KaloBios tevékenységére a felvásárlás nem gyakorolt nagy hatást, vagyis a fundamentális kilátások ettől önmagában nem javultak, így a részvényárfolyam gyorsan visszaesett. A november 15-i részvényenkénti 44 centes mélypontról a részvény november 18-ig részvényenként 14 dollárra ugrott, annak hatáására, hogy a pánikba esett shortosok pozíciójuk fedezéséért minden felkínált részvényt bármi áron megvéve tülekedtek Shkreli többségi tulajdonszerzése után. Később Shkreli bejelentette, hogy a biotechnológiai cég 3 millió dollárt kap készpénzben, és további 10 millió dollár folyósítására van szándéknyilatkozata, amelyet akkor folyósítanak, ha a részvényesek jóváhagyják, hogy a cég tovább folytassa működését.

A bejelentés hatására november 23-ig a KaloBios részvénye részvényenként 45 dollárra ugrott. Ez az elkövetkező hetekben 20 dollár körüli szintre visszaesett, ami arra késztette Shkreli-t, hogy hívja vissza az általa kölcsönadott részvényeket. A visszahívás eredményeként az árfolyam ismét 45 dollár körüli szintre ugrott, a végsőkig kifacsarva a shortosokat. Januárben aztán Shkrelit ezektől az eseményektől független vádak alapján letartóztatták. Mivel Shkreli támogatása megszűnt, a KaloBios csődvédelembe menekült, majd eltávolították a tőzsdéről. Az események összegzéseként 2016-ban a CNN arról számolt be, hogy Shkreli több mint kétszeresére növelte a KaloBios részvényekbe történő kezdeti befektetését, amikor közel 6 millió dollárért eladta részesedését a cégben egy magánügyletben, vagyis ennyit nyert a nevezetes short sqeeze-n.

Kapcsolódó Bejegyzések