Sikeresen repült az űrbe a Virgin Galactic a főtulajdonossal a fedélzetén

Sikeresen repült az űrbe a Virgin Galactic a főtulajdonossal a fedélzetén

Új korszakot nyitott az űrturizmusban magyar idő szerint vasárnap délután a Virgin Galactic, a dollármilliomos Sir Richard Branson brit üzletember cége, illetve maga Branson is, aki személyesen vett részt a cég első, űrturistákat is fedélzetén tudó repülésén. Ezzel Branson lett az első, aki saját űrrepülőjén jutott el az űr (a NASA által elismert) határára. Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere július 20-án megismételné Branson tettét, sőt, ő a 100 km-es magasság, a Kármán-vonal átlépésével minden szervezet szerint elérné az űrt.

Az utazással 71. születésnapját ünneplő Branson rakétahajtású repülője, a VSS Unity 45 perccel az új-mexikói felszállás után, 14 km-es magasságban vált le a hordozórepülőről, innentől pedig a hangsebesség háromszorosára gyorsulva, nagyjából 160 másodperc alatt érte el 85,95 km-es magasságot, ahol a gépen tartózkodó hat fő perceken át megtapasztalhatta a súlytalanságot, és a Föld görbületét is szemügyre vehette. A Virgin Galactic júniusban kapott kereskedelmi engedélyt.

Borsos árak

A jövőben 250 ezer dollárért árult jegyekkel lehet majd 85 km-es magasságba jutni a Virgin Galactickal. Előzetesen már nagyjából 6-700 jegyet adott el a cég, a vevők között állítólag olyan hírességek vannak, mint Angelina Jolie, Lady Gaga, Tom Hanks, Justin Bieber vagy Leonardo DiCaprio. Sőt, Branson szerint az egyik nagy rivális, maga Elon Musk is foglalt jegyet a Virgin Galacticnál, amit csak úgy kommentált, hogy könnyen lehet, ő is vesz majd magának egy utat a SpaceX-nél.

Branson cége egyébként meglehetősen egyedi módszerrel repül. A már említett VSS Unity egy rakétahajtású repülő, amit egy hordozórepülőről, a VMS Eve-ről, a levegőből indítottak. Az űrutazás utóélete arról szól, hogy a Virgin Galactic repülője által teljesített 85 km-es magasság vajon már űrutazást jelent-e, vagy azt csak 100 km-es magasság, a Kármán vonal felett lehetne nevezni. Ez utóbbit az Amazon-vezér Jeff Bezos cége, a Blue Origin ígéri, amely 100 km fölötti magasságot teljesít majd július 20-án, első űrturistaként többek között magával Bezosszal.

Musk cége, a SpaceX szeptember közepére szintén történelmi űrutazást tervez. A Crew Dragon Resilience űrkapszula fedélzetén négy fő tölthet majd három napot az űrben, végrehajtva az emberiség első, pusztán csak civilek részvételével zajló űrutazását.

Buy the rumor, sell the news

A korábbi sikeres tesztrepülést követő befektetői lelkesedésről már beszámoltam korábban, a Virgin Galactic részvénye nagyot emelkedett. Maga a hír, hogy Branson sikeresen teljesítette a küldetést, már nem váltott ki további eufóriát, bejött a régi tőzsdei bölcsesség: vegyél a pletykára, adj el a konkrét hírre. Aki arra számított, hogy a sikeres repülés hírére a részvényár is a holdra megy, „to the moon”, az nagyot csalódott. A korábban vásárlók profitrealizálása nagy, közel 20%-os esésbe kergette a részvényt.

Ez a történet jól mutatja, hogy hype-al, mémekkel, sokat emelkedhet egy részvény, de azért a fundamentumok is előbb-utóbb érvényre jutnak. A cég vastagon veszteséges, az űrutazások árát a leendő űrturisták már jó előre befizették, vagyis friss bevételei lassan csordogálnak, viszont a költségei most emelkednek igazán, mert aki már befizette a vételárat az űrutazásra, azt fel is kell vinni. A korábbi bennfentes eladásokat ez magyarázhatta, a cég vezetői ismerik a gazdasági fundamentumokat, míg a kisspekiknek elég egy-egy jól irányzott mém is. A marketingsiker, az elsőség Bransoné, ám a gazdasági siker egy másik kérdés.

36 körüli árcentrummal egyébként támaszra találhat, de ez nem jelenti, hogy azonnal venni kell. Én megvárnám, hogy mit kezd a támaszszinttel. Ha elesik, akkor lent vannak betöltetlen rések 24, ill. 18 alatt. Ott már lehet venni.

Kapcsolódó Bejegyzések