30 éves csúcsra ugrott az amerikai maginfláció

30 éves csúcsra ugrott az amerikai maginfláció. Részvény Kereskedés Blog,

A várt 0,5% helyett 0,9%-os havi alapú fogyasztói áremelkedést mért júniusban az amerikai kereskedelmi tárca. A már megszokott módon az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított – értsd: kiveszik belőle azt, ami emelkedik – maginfláció pedig szintén 0,9%-os lett a várt 0,4% helyett. Év/év alapon az infláció 5,4%-osra gyorsult, a maginfláció pedig 4,5%-ra ugrott, amire utoljára 1991 novemberében volt példa.

A Fed által kiemelten figyelt személyes kiadások magárindexe éves alapon 3,4%-osra emelkedett, ami szintén csaknem 30 éves csúcsot jelent, 1992 áprilisában volt ilyen magas utoljára.

Nincs itt semmi látnivaló?

Pár óra telt csak el az inflációs adat közlésétől, este már a FED-elnök Powel magyarázta az adatokat. A véleménye szerint elsősorban a bázishatásoknak köszönhetően átmenetileg ugrik meg az áremelkedés üteme. Emellett a nemzetközi szállításban tapasztalható fennakadások további hirtelen áremelkedést okoztak bizonyos részterületeken, ezek azonban gyorsan korrigálhatnak, ha a korlátok megszűnnek. Ez belesimul a FED eddigi kommunikációjába, miszerint ez a gyorsulás a járvány utáni feloldásokból adódó egyszeri/átmeneti megugrás lesz csak, és az első kamatemelés időzítése még távol lehet. Az infláció hosszú évekig nem érte el a Fed 2%-os célját, ezért most elfogadható ennek átmeneti túllövése. Emellett folytatják az eddigi ütemben az eszközvásárlásokat is, amíg közelebb nem kerülnek a céljaikhoz.

Piaci vélemények

A FED üzenetével szemben már a main stream mediában – CNBC – is megjelentek azok a véleméynek, miszerint „mindenki számára egyértelmű, hogy tombol az infláció”. Nos, ha ez a többségi vélemény, akkor a FED vajon miért nem látja ugyanezt? Nagyon komoly kockázata van immár, hogy a folyamatok kicsúsznak a FED ellenőrzése alól, egyúttal súlyos hitelességi válságba is kerül az amerikai jegybank. A piac elkezdheti árazni a kamatemeléseket, bármit is mond a FED, és a FED csak nagyon drasztikus kamatemeléssel állathatja meg a folyamatot, mint 40 évvel ezelőtt Volcker akkori FED elnök. Emiatt sokan a 2008-asnál is nagyobb gazdasági válságot jósolnak.

A CNBC-n megjelent fősodró vélemény a tech részvények vásárlását javasolja, amely majd megvéd az infláció ellen. Amíg a kamatok nem emelkednek, akár indokolt is lehet a tanács, ám a közelgő hozamemelkedés éppen a növekedési részvények jövőbeni, már jó előre beárazott bevételeit értékeli le a jelenben, vagyis ezek a vállalatok – Nasdaq100 – lehetnek a legnagyobb vesztesei a biztosan bekövetkező hozamemelkedésnek.

Mit mond a technika?

Hogy ez mikor történik meg, nem könnyű előrejelezni, ám minden egyes nappal közelebb kerülünk ezen időponthoz. A Nasdaq100 grafikonján már vannak figyelmeztető jelek. Megérkezett a harmadik, a kimerülési rés. Asszimmetrikus, de csak azért, mert jelezni akarja, hogy a szökési rés visszatöltéséhez ez fog a legnagyobbat esni! Ez az index már validálta is a kimerülést a rés visszatöltésével!

A heti charton pedig ez az Elliott az alapforgatókönyv. 8. new price high is megvan ezen a héten! Sok lesz már a töretlen emelkedésből. A fák nem nőnek az égig, hiába tűnik úgy sokak számára.

Kapcsolódó Bejegyzések