Bekerül az S&P 500 indexbe a Moderna

Bekerül az S&P 500 indexbe a Moderna. Részvény Kereskedés Blog.

Bekerül az S&P 500 indexbe az egyik, koronavírus elleni mRNS-vakcina gyártó, a Moderna. A Moderna az Alexion Pharmaceuticals papírjait váltja az indexben a július 21-kereskedési naptól kezdődően. Az Alexion kikerülésének oka, hogy felvásárolja az AstraZeneca. Ez a legfontosabb változás azóta, hogy az index tavaly a Tesla részvényeivel bővült.

A MODERNA A FŐ BEVÉTELI FORRÁSA MOST A COVID-VAKCINA, GYAKORLATILAG AZ OLTÁS HOZTA MEG AZ ÉRDEMI BEVÉTELEKET ÉS A NYERESÉGET A VÁLLALATHOZ.

Emellett tesztel szívbetegségek elleni gyógyszereket, genetikai betegségek és daganatos megbetegedések elleni készítményeket, valamint más vírusok elleni vakcinákat. A Moderna koronavírus-vakcinája mRNS-vakcina, mint a Pfizer/BioNTech-vakcina, amely technológiát a koronavírus-járványban vetették be először élesben és egyelőre úgy tűnik, hogy rendkívül magas hatékonysággal működik.

Mit jelent az S&P 500 indexbe kerülés?

A Moderna bekerülése az S&P 500 indexbe a legfontosabb változás azóta, hogy az index tavaly a Tesla részvényeivel bővült. Emlékezhetünk, mielőtt bekerült volna a Tesla az indexbe, tele volt a részvény piaca shortokkal, a befektetők egy része arra számított, hogy a Tesla előbb-utóbb csődbe megy. Az indexbe kerülés híre brutális rally-t indított el akkor a Tesla piacán, nagyon sok alapnak egyszerűen muszáj volt megvennie. Bár nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a Tesla a hatodik legnagyobb vállalat az amerikai tőzsdén – most, nem kis részben az indexbe kerülés hatására vált azzá.

Az indexből kikerülő Alexion mintegy 40 mrd dollár kapitalizációjú vállalat, ezt váltja le a Moderna, amelynek összértéke már meghaladja a 100 mrd dollárt. A Moderna részvényeinek árfolyama a triplájára emelkedett az elmúlt 12 hónapban, az mRNS vakcina sikerének hatására. Az S&P 500 indexbe való bekerülés hírére további közel 8 százalékot szárnyaltak a papírok csütörtökön a zárás utáni kereskedésben.

Érdemes összevetni a részvény teljesítményét a másik nagyon sikeres mRNS-vakcina fejlesztővel és gyártóval, a Biontech-el. Egy grafikonon ábrázoltam a két részvény teljesítményét. Közel azonos árfolyam, nagyon hasonló grafikon, mindkettő eredményességét az mRNS vakcina alapozta meg. Míg a Moderna egy részvényre jutó eredménye májusban 2,84$ volt, és augusztus 11-én 6,03$-t várnak az elemzők, a Biontech teljesítménye, azaz egy részvényre jutó eredménye jobb: 5,16$ májusban, és 8,84$ várható augusztus 9-én. A befektetők ezt a tényt az árfolyamban megjelenítve is méltányolták, a Biontech (fekete-fehér gyertyák) részvény ára a májusi gyorsjelentések után szignifikánsan meghaladta a Modernáét (piros-zöld gyertyák).

Július elején aztán megváltozott a kép. A Moderna látványosan beelőzte a Biontech-et, amelyből már gyanítható volt, hogy valamilyen bennfentes információ alapján kezdték el venni a papírt. Új vakcina, valamely kormányzati „helyzetbe hozás” stb., amelyre lehetett gyanakodni. Ma már tudjuk az okot: az S&P500 indexbe való bekerülés hozta meg a vevőket, és a látványos felülteljesítést.

A Moderna egy ford. fej-váll alakzatból tört ki fel, elindítva a jelölt Elliott ötödik hullámát. Ez a hullám emelte a mostani szintre, vagy emelheti akár 300-ig is. Hasonló kitörést a Biontech esetében nem látunk, sőt, a június eleji 250 feletti csúcs óta már nem teljesít igazán jól.

Hogyan tovább? Nagy kérdés, hogy mennyi olyan alap maradt, aki még nem vette meg a szükséges csomagot az indexnek való megfeleléshez. Nem tudhatjuk, csak a chart segít, hogy érdemes-e még belevásárolni. Sokan megtehetik, de ne feledjük, hogy profitrealizálók is lesznek bőven.

A heti charton szintén öt hullámot látunk. Mivel a chart logaritmikus, pontos célárat ebből nehéz megjelölni. Az ötödik hullám vége felé járunk, 300 környékére várható a célár. Ez a „környéke meglehetősen tág fogalom: ez lehet a mai nyitóár, 280 környéke, de lehet akár 350, vagy talán még egy kicsit magasabb is.

Aki viszont megalapozottabb befektetést szeretne, a Biontech jobb választásnak tűnik, mint az egyszeri árfolyamhatást jelentő indexbe való bekerülésre alapozni.

Ennyit jelent tehát pusztán a meghatározó indexbe való bekerülés. Hogy ezeknek az indexkövető alapoknak a „csukott szemmel” vételei mennyire hasznosak makroszinten, azon lehet vitatkozni. Befektetőként viszont ezzel a hatással nagyon is kell számolni.

Kapcsolódó Bejegyzések