A forint megérzi a politikai eseményeket

A forint megérzi a politikai eseményeket. Részvény Kereskedés Blog,

Az elmúlt napokban több magyar vonatkozású fontos politikai/gazdasági esemény történt amelyek nyomot hagytak a forint árfolyamában.

Az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a magyar helyreállítási tervet. Kirobbant a magyar érintettséggel is bíró Pegasus-ügy, az ún. kémszoftveres lehallgatási botrány. Megjelent a jogállamisági jelentés, súlyos kritikákkal: korrupt elit, aggasztó jogalkotás és médiahelyzet. Az EP alelnöke közölte, hogy korlátozná az uniós támogatások kifizetését Magyarország és Lengyelország számára. Bejelentették, hogy az EU kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a melegek alapvető jogainak megsértése miatt.

Eur/Huf

A kamatemelés hírére szép forinterősödés. 345-nél az előző mélypont megállította a forint erősödését.De nem csupán megállította, hanem újra lendületes gyengülés következett, amelyet nem a szorosan vett gazdasági adatok indokoltak. Azért a 200 napos fölé nem tudott egyelőre tartósan bemenni. Egy ék alakzat, amelyből letörve kicsit erősödhet a forint az euro ellenében.

Usd/Huf

Itt is ugyanazt az ékelődést láthatjuk, bár magasan a 200 napos átlag felett. Ha le is törik az ék alakzatból, legfeljebb ezt a 200 napos átlagot érintheti meg.

Az Usd/Huf havi chartján láthatjuk a hoisszabb távú képet. 2008 óta egy markáns Elliott ciklus, amely a COVID-válsággal, 2020 márciusában csúcsosodott ki, ekkor jelölte ki az 5-ös pontot. Egy évig egy lefelé ékelődéssel, vagy ereszkedő csatornával épült az A hullám. Még mindig ebben a csatornában van, de már a csatorna tetején, azaz ez már bőven a B hullám: újabb dollár erősödő, forint gyengülő hullám indult. Látszik, hogy ez a forint-gyengülő hullám még nem ért véget, az akár a jövő tavaszi meghatározó eseményekig is kitarthat. Persze azt, hogy ebben a mozgásban mennyi írható majd a forint, és mennyi az Eur/Usd mozgásának számlájára, alaposabb elemzést igényel, ám az mindenképpen kijelenthető, hogy tisztábbnak, jobban olvashatónak tűnik ez a devizapár, mint az Eur/Huf.

Kapcsolódó Bejegyzések