A Deutsche Bank negyedik egymást követő negyedévben ért el nyereséget

A Deutsche Bank negyedik egymást követő negyedévben ért el nyereséget. Részvény Kereskedés Blog.

A Deutsche Bank szerdán negyedik egymást követő negyedévben ért el nyereséget közel egy évtizede először, és növelte bevételi kilátásait annak ellenére, hogy a befektetési bank üzletága visszaesett. Németország legnagyobb hitelintézetének második negyedéves nyeresége felülmúlta a várakozásokat. Az eredmények ugyanakkor a kockázatos hitelekre képzett céltartalékok erős csökkenésének voltak köszönhetőek.

A második negyedéves profitadatok jó hírnek számít Christian Sewing vezérigazgató számára, aki 2019-ben jelentős szerkezetátalakítást indított a bank jövedelmezőségének helyreállítása érdekében az elmúlt 10 év sorozatos botrányai és 8,2 milliárd euró veszteség után. James von Moltke pénzügyi igazgató újságíróknak elmondta, hogy a bank kilátásait pozitívan ítéli meg, és a jövő évi bevétel valószínűleg magasabb lesz, mint korábban előre jelezték – közelebb lesz a 25 milliárd euróhoz, mint a korábban megcélzott 24,4 milliárd euró.

A nettó nyereség 692 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 77 millió eurós veszteséggel. Az elemzői várakozások 372 millió eurós nyereségre vonatkoztak. „A Deutsche Bank szerkezetátalakítása szilárdan halad előre” – mondta Michael Rohr, a Moody’s elemzője.

A bank úgy döntött, hogy felhagy egy kulcsfontosságú tervvel, amely azt célozta, hogy 2022-ig 16,7 milliárd euróra csökkentsék a költségeket. A lépés oka az volt, hogy a Deutsche Bank az elmúlt hónapokban számos váratlan kiadást jelölt meg. A Deutsche közölte, hogy most a költség-bevétel arány 70%-os arányára, mint célkitűzésre összpontosít.

A Deutsche Bank publikált eredményeit jelentősen megdobta a koronavírus -járvány okozta veszteségek fedezésére elkülönített céltartalékok csökkenése. A hitelezési veszteségekre képzett céltartalék 75 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 761 millió euróval. Vagyis 686 millió euró visszaírás történt, így a látszólag szép, a várakozásokat meghaladó negyedéves számok szinte teljes egészében ebből adódtak! E nélkül a visszaírás nélkül lényegében nullszaldós lett volna a bank.

A befektetési bank tanácsadási tevékenysége kiemelkedő volt, a bevétel 166% -kal 111 millió euróra nőtt. A vagyonkezelési bevételek és díjak növekedése szintén hozzájárult az eredménysor növekedéséhez. A Deutsche befektetési bankja a bankcsoport legnagyobb bevételi forrása, amely 2020-ban segített a banknak kis nyereséget elérni öt év folyamatos veszteség után.

A befektetési banki üzletág nyeresége lehetővé tette, hogy a Deutsche az utóbbi hét év legerősebb negyedévét produkálja 2021 első negyedévében. Ehhez képest az üzletág bevétele a második negyedévben 11% -kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt a legnagyobb csökkenés a befektetési banki bevételekben a bank két évvel ezelőtt megkezdett szerkezetátalakítása óta.

Sewing vezérigazgató elmondta: „Most az a prioritásunk, hogy folytassuk az átalakítás fegyelmezett végrehajtását, negyedévről negyedévre.” Sewing a bank szerkezetátalakítását egy maratonhoz hasonlította: „A 30 kilométeres távnál kezd igazán fájni. De azt is tudjuk, hogy érdemes továbblépni.”

Mit mond a technikai elemzés?

A botránybank hatalmas átalakulás kellős közepén jár, a befektetők bizalmát nehéz visszaszerezni. Emiatt több időtávon is érdemes átnézni a kilátásokat.

4 órás:

Egy ford. fej-váll. A gyorsjelentésre kitört fel, réssel, az elsődlegesen számolt értéket (majdnem) teljesítette. Innen aztán erőteljes eladások kezdődtek, a befektetők valószínűleg észrevették, hogy a látszólag szép számok a céltartalék visszaírásból keletkeztek. A nyitórést is visszazárta, mélyen bement a nyakvonal alá. Innen aztán – valószínűleg a hosszú távú pozitív kilátások hatására – visszatért a nyakvonalra.

Napos:

A felső Bollinger szalag és az 50 napos együtteséről fordult le. Az Elliott ciklus hetedik hullámát a lehető legszűkebben teljesítette ezzel a mozgással. Nem kizárt, hogy ezzel a mozgással már a C hullám indult el, amely 9,80 alá legalább lehozza.

Hetes:

A heti charton felfedezhető Elliott ciklus pozitív forgatókönyvet sejtet. E szerint a negyedik hullámban vagyunk, még egy ideig oldalazhat ebben a hullámban 10 felett. Még legalább egy hónapig oldalazás, majd ez után törhet ki felfelé. Ezt a verziót támasztja alá, hogy az utolsó eső szakaszban fokozatosan fogyott el a forgalom.

Havi:

Az elmúlt évtized kálváriája a botránybank Deutsche Banknál, logaritmikus charton. Elliott szuperciklus, amelynek a hullámain a huszadára esett az árfolyam. Hírek szóltak arról, hogy csupán kétszeres a kapitalizációja az OTP-hez képest, miközben a mérlegfőösszege nagyságrendekkel nagyobb.

Régóta tart már a reorganizáció, amely úgy tűnik, hogy végre eredményre vezet. A visszaeső befektetési banki bevételek nem jelentenek negatívumot, hanem sokkal inkább pozitív üzenetet hordoznak, mert az rengeteg botránya mind ehhez az üzletághoz kötődött. Még mindig vannak perek és büntetések kilátásban, legutóbb például a devizapiac manipulálásáért perelték be.

A csökkenő trendjét megtörte, viszont nem kizárt, hogy az A pont is már kijelölésre kerülhetett. E szerint a B hullámmal még egy komolyat eshet, 6-7 környékére is akár, mielőtt a befektetők bizalma ténylegesen visszatér.

Kapcsolódó Bejegyzések