Debütált a tőzsdén a Robinhood

Debütált a tőzsdén a Robinhood. Részvény Kereskedés Blog.

2021 július 29-én debütált a Nasdaq-on a mára már ikonikussá vált amerikai részvénykereskedési platform, a Robinhood részvénye. Jegyezzük meg ezt a dátumot – nem kizárt, hogy történelmi napként fogják ezt a napot emlegetni a jövőben. A 22 millió ügyféllel és majd 100 milliárd dollár ügyfélvagyonnal bíró lakossági brókercég 32 milliárd dollár árazással debütált.

Óriási felfutáson van túl a részvénypiac, amelynek az egyik fő motorja a Robinhoodon kereskedő spekulánsok aktivitása volt. Fiatal, tapasztalatlan spekulánsok tömegei óriási lendülettel vetették bele magukat a részvénykereskedésbe, hihetetlen kockázatokat felvállalva opciós termékeken keresztül, amelyekkel az első évben korábban soha nem látott nyereségeket érve el. Korábban soha nem látott kifejezés alatt azt kell érteni, hogy a lakossági egyéni befektetők számára volt extrém sikeres időszak volt a 2020-as év. Az alapítók érzékelve a felfutást, a tőzsdei megjelenés mellett döntöttek.

Részvénymánia a csúcson

A csúcspontot a részvénykereskedési mánia folyamatában a GameStop sztori jelentette: a shortosok megkergetésével jelentős vagyontömeg áramlott át a részvényeket shortoló hedge fundoktól a kisbefektetők irányába. A racionalitásoktól teljesen elszakadó árak természetesen nem csupán óriási nyereségeket jelentettek a spekiknek, hanem ekkor alapozták meg a későbbi veszteségeiket, hiszen az irreálisan magas árakon vásárolt részvényeken később, az árak esésével hasonlóan nagy, vagy még nagyobb veszteségek keletkeztek.

Már a GameStop sztori egyik fő hajtóereje volt, hogy unatkozó és dühös redditezők rángatták – akkor egyértelműen felfelé – az amerikai tőzsde árfolyamait. Már akkor arról cikkeztek a meghatározó gazdasági sajtóban, hogy az Occupy Wall Street (Foglaljuk el a Wall Streetet) hangulata tért vissza a tőzsdére. Az érintett réteg, a robinhoodos befektetők által azóta elszenvedett veszteségek, beragadt pozíciók miatt ez a generációs düh csak erősödhetett. A Robinhood árfolyama a bevezetés napján azonnal esett 10%-ot.

To the hell?

Egyelőre az alapító tulajdonosok szélesen mosolyognak, mert természetesen nekik hatalmas nyereséget jelent a mánia csúcsán rásózni a részvényeket a publikumra. A redditező tömeg eddig is magasról tett a racionalitásra, a továbbiakban sem lesz ez másként. Máris megjelentek a redditen a Robinhood részvények shortolására biztató bejegyzések.

Játsszunk el a gondolattal: mi lesz, ha ez a dühös tömeg elkezdi shortolni a részvényeket, opciókon keresztül, hatalmas tőkeáttétellel? „Ha mi vesztettünk, bukjatok ti is!” – lehet a jelszó, és nem lehet kizárni, hogy a részvények „to the moon” holdraszállása után jön a „to the hell” pokol bugyraiban való merítkezés.

Egyelőre a felvetésem elméleti, és meglehetősen irracionális. Eddig is az irracionalitás, a mémek, és a kisbefektetői düh hajtotta az árakat, miért ne lehetne ez mostantól hasonlóan, de az ellenkező irányban? Az emelkedő inflációs és kamatvárakozások, a stagfláció réme, a vírus negyedik hulláma amúgy is már a lefelé irányt mutatja kisebb ellenállásúnak.

Érdemes lesz figyelni újra a reddit/wallstreetbets csoportot, és az ottani hangulatot, mert sokan meglepődhetnek az elkövetkező időszak fejleményein. Ahogyan a bitcoin mindenkori csúcspontját kijelölte a Coinbase bevezetésének a napja, nagyon komoly esély van rá, hogy az S&P500 csúcspontját hosszú időre kijelöli a Robinhood bevezetésének napja.

Jegyezzük meg ezt a dátumot: 2021. július 29.

Kapcsolódó Bejegyzések