Bombasztikusan jó eredményt közölt a Biontech

Bombasztikusan jó eredményt közölt a Biontech

2,8 milliárd eurós profitot termelt 2021 második negyedévében a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely a Pfizer amerikai gyógyszercéggel közösen forgalmazza a koronavírus elleni vakcináját. Az első félévben összesen 3,9 milliárd eurós adózás utáni nyereséget ért el a vállalat.

A bevétel 7,36 milliárd euró volt a január-júniusi időszakban. Csak a mostani, második negyedévben 5,31 milliárd eurós bevételt könyvelhettek el, emellett részvényenként 10,77 eurós (12,77$) eredményt (EPS) ért el a cég. A szakértők 3,26 milliárd eurós értékesítésből származó bevételre és részvényenként 7,54 eurós (8,94$) eredményre számítottak. Az eredmény 42,8%-kal meghaladta az elemzői várakozásokat

Gyártás

Eközben a vállalat folyamatosan bővíti gyártókapacitásait. 2021 áprilisában munkába állt a németországi Marburgban egy 1 mrd adagos éves kapacitású gyár, amely az egyik legnagyobb a világon. Szingapúrban több százmilliós kapacitású gyárat fejleszt, amely 2023-ra már megkezdheti a termelést. Dél-Afrikában pedig egy helyi vállalattal együttműködésben gyárt 100 millió vakcinát az 55 afrikai ország számára.

Az év végéig 2,2 milliárd adagra van biztos megrendelés, további mintegy 800 millió adag elkészítésére is van kapacitás, így 2021-ben az idén hárommilliárd adagot gyárthatnak. A kapacitás jövőre elérheti a négymilliárd adagot is.

Fejlesztések

Közben az influenzavírus elleni készítményeik I. klinikai fázisú vizsgálata már elkezdődött. A malária elleni oltáson dolgoznak, ennek a klinikai vizsgálatát a következő év végéig elkezdik.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott BioNTech nem tévesztette szem elől az eredeti célját. 18 klinikai vizsgálatban 15 féle mRNS-alapú készítményt vizsgálnak, amelyek klinikai vizsgálata már elkezdődött, köztük van olyan, amely már a második fázisban tart. A fejlesztésekben partnerük a Pfizer. Eddig is hatalmasat ment a részvény árfolyama, ám ha a fentiek közül valamelyik kutatásukban áttörést érnek el, az katapultálhatja az árfolyamot a jelenlegi szintekről is. (Kiemelten az onkológiai fejlesztéseket érdemes nyomon követni.)

Technika

A kiváló gyorsjelentésre réssel ugrott ki felfelé az árfolyam! A megelőző két nap konszolidációja után meg is jött rá a kedvező reakció: 15%-os emelkedés a nap végére, miközben járt ennél magasabb szinten is. A résből maradt nyitva a nap végére. Mivel ez a harmadik rés volt már, nem kizárt, hogy ez a kimerülési rés. A rések elhelyezkedéséből mindenesetre ez látszik. Akkor validálja a kimerülést, ha ezt a rést visszatölti majd.

A heti charton Elliott logaritmikus léptékben. A gyorsjelentésre meghatározott time target – amelyet még áprilisban jelöltem meg -, illetve az Elliott szerinti célár megvan.

Nem tűnik úgy, hogy visszaesne, az A hullám teljesüléséhez két dolog kellene: vagy elromlik a nemzetközi hangulat, méghozzá nagyon, vagy kiderül, hogy komoly mellékhatásokkal jár a vakcina. Ezek hiányában magasan maradhat, tényleg lehet belőle a gyógyszeripar Tesla-ja…

A Pfizer és a Moderna is nagy üzletet csinált a rendkívül hatékonynak bizonyult vakcináikkal, és a bevételeik várhatóan még tovább fognak emelkedni. Becslések szerint a Pfizer jövő évi bevétele a vakcinák után elérheti majd az 56 milliárd dollárt, a Modernáé pedig a 30 milliárdot.

Több, mint érdekes, hogy a Biontech jelentett nagyon jót, mégis a Moderna szárnyalása volt a nagyobb: a nap végére több, mint 17%. Ennyit jkelent, hogy a Moderna amerikai vállalat, a Biontech pedig „csak” német. És persze nem elhanyagolható tényezőként, hogy a Moderna immár benne van az S&P500-ban.

Kapcsolódó Bejegyzések