Cathy Wood zsákolja a Robinhoodot

Cathy Wood zsákolja a Robinhoodot

Alig több, mint egy hete vezették be az amerikai kisbefektetők kedvenc kereskedési platformjának, a Robinhood brókercégnek a részvényeit a Nasdaq-ra. Az első hírek arról szóltak, hogy a Redditen aktivizálódtak a dühös kisbefektetők, akik bosszúból a részvény shortolására buzdították egymást. A bevezetés után közvetlenül ez meg is látszott az árfolyamon: a bevezetéskori árfolyamhoz képest eséssel kezdtek a részvények. Ám két nap elteltével valami megváltozott, de nagyon. A részvény előbb erőteljes emelkedésbe, majd eszement szárnyalásba kezdett, jóval több, mint megduplázva a bevezetéskori értékét egy részvénynek.

Short covering, vagy valami más?

Kézenfekvőnek tűnik, hogy egy short sqeeze indult a papírban. Gondoljunk csak bele: a kisbefektetők felhergelik magukat, hogy bosszúból shortolják be a HOOD-részvényeket, magán a Robinhood platformján, amely adatot a Robinhood azonnal eladja egy hedge fundnak, a hedge fund pedig az első napon megnyitott shortokat kíméletlenül lemészárolja. Vagyis azokat az ügyfeleit, amelyekből él, azonnal – az üzleti modell alapján – hóhérpadra küldi. Bravo! Ez az igazi hosszú távú sikeres ügyfélépítés modellje!

Van itt azonban más is.

Vásárol az ARK-Invest

Cathy Wood, aki elhíresült (más olvasatban: hírhedtté vált) arról, hogy a jövőt átformáló, ún. disztruptív technológiákba fektet, meglátta ebben a fent leírt üzleti modellben a jövőt átformáló innovációt, és az ARK alapokba elkezdte szó szerint zsákolni a Robinhood részvényeit. A zászlóshajó ARKK alapba már közel 5 millió darabot vásárolt, a cikk írásakor 270 millió dollár értékben. Ez az alap összvagyonának az 1%-át már bőven meghaladja, 1,17%. Bár úgy tűnik, hogy rövid távon az ARK jól járt a vásárlással, a cég masszívan veszteséges, és hát egyre többeknek fel fog rémleni, hogy miről is szól ez az üzleti modell. Hogy a jövő tőzsdei innovációját ez a cég jelenti, azt kötve hiszem.

Nos, a fenti megfogalmazás csak nagyon finom kritikája volt egyes jelenségeknek. Ha azt mondjuk, hogy hajmeresztő, elképesztő, még akkor is visszafogottak maradunk az ARK viselt dolgait illetően. Az alap aktívan kereskedett ETF, vagyis minden lépéséről értesül a nyilvánosság. Így egészen közelről figyelhetjük, hogy micsoda hajmeresztő dolgokat csinálnak az alapkezelők, milliárd dolláros vagyon felett üldögélve, azt aktívan kezelve. Nyilván nem mindenki ért velem egyet, de ezt a bevásárlást az ARK-Invest részéről egészen elképesztő húzásnak gondolom, amely mögött nyomokban sem fedezhető fel a felelős gondolkodás. Továbbra is időzített bombaként lebeg az ARK-Invest alapkezelő a tőzsde felett.

Emlékezhetünk, az ARKK azonnal, már az első naptól kezdve vásárolta a Coinbase, Nasdaq-ra bevezetett kriptotőzsde papírjait, amely azóta is lefelé tendál, Cathy Wood vásárlásaihoz képest harmadával alacsonyabb árfolyamon konszolidál. Vagyis az ARK hihetetlenül gyorsan szedett össze vele 30% bukót, pár hét alatt, mindezt százmilló dolláros nagyságrendben.

Azt gondolom, hogy Cathy Wood már-már elnöki kegyelemben részesült – természetesen Elon Musk írta alá az elnöki kegyelmet a Tesla részvények legújabb felmanipulálásával -, de ezzel a HOOD-bevásárlással Cathyka visszaült a halálsorra. Ugyanakkor Amerikában is napirendre került a halálbüntetés – FED-általi – örökre való eltörlése, de tekintve, hogy a hagyományok még egy ilyen progresszív országban is, mint Amerika, rendkívül erősek, a halálbüntetést mégsem fogják eltörölni.

Kapcsolódó Bejegyzések