A gyógyszergyártók Volkswagenje

A Pfizer az gyógyszergyártók Volkswagenje

A Biontech-et (és a Moderna-t) a Tesla-hoz hasonlítottam már több írásomban is. Abszolút rászolgált erre a két vállalat, mert a saját iparágában forradalmian új technológiát honosított meg, az egész világon a neve az innovációval forrt össze, az árfolyam pedig elképesztő – bár fundamentálisan teljesen megalapozott – szárnyaláson van túl. Az árfolyam szárnyalásával az értékeltség is kilőtt a holdra, különösen a Moderna értékeltsége szakadt el teljesen a realitásoktól, de a Biontech P/E mutatója is nagyon magasra szökkent, jóval 50 fölé.

A befektetők a növekedési részvényeket díjazzák. Ahogy az autógyártók közt a hagyományos gyártók tőzsdei teljesítménye gyenge maradt, úgy a hagyományos gyógyszergyártók is leszakadtak. Ám volt egy autógyártó, a Volkswagen, amely sikeresen áll át az elektromos autó forradalomra, és ezt a befektetők is – a Tesla-hoz képest jókora késéssel – egy parabolikusan emelkedő árfolyamgörbével jutalmazták 2021. első felében.

A Pfizer a gyógyszergyártók Volkswagenje

Van egy hagyományos gyógyszergyártó, amelyet a befektetők még 2021. első felében is hagyományos gyógyszergyártóként kezeltek, az ennek megfelelő értékeltséggel: 20-as visszatekintő P/E, csak semmi izgalom. Hiába jelentette meg a kiváló gyorsjelentését, amelyben az előretekintő P/E 10-12 körüli szintre csökkent, a korábbi paradigmában gondolkodó befektetők nem nagyon mozdultak rá. Ez a gyorsjelentés már július 29-én megjelent a Pfizertől. A Biontech remekbe szabott gyorsjelentése kellett ahhoz, hogy a befektetők rádöbbenjenek: a Pfizer minden innovációban egyenrangú partnere a Biontech-nek, csak a múltja miatt összehasonlíthatatlanul nagyobb tőkeerővel. Nem függetlenül persze a Biontech egekbe szökkenő értékeltségétől, a befektetők rátaláltak a növekedési potenciálhoz képest rendkívül olcsó Pfizerre – a tegnapi 5%-os emelkedés már paradigmaváltást jelent a befektetők gondolkodásában.

A Pfizer gyorsjelentése

Az amerikai gyógyszergyártó bevétele 18,98 milliárd dollárra nőtt, ami 92 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Egyértelműan a koronavírus-vakcina volt az ugrásszerű növekedés hajtóereje, ha a koronavírus-vakcinától tisztítjuk a számokat, abban az esetben 10 százalékkal emelkedett volna a Pfizer bevétele év/év alapon.

A második negyedévben a koronavírus-vakcinából 7,8 milliárd dolláros bevétele volt a Pfizernek; a gyógyszergyártó felfelé módosította a prognózisát, 2021-re már 33,5 milliárd dolláros bevételt jósol a koronavírus-vakcinájából. A teljes cégre most 78-80 milliárd dollár közötti bevételt vár a gyógyszergyártó 2021-ben. Ebből a két adatból jól látszik, hogy az összbevételnek már majdnem a fele származik az új, innovatív mRNS technológiából – úgy, hogy az első negyedévben még csak felfutóban volt az értékesítés. Az egy részvényre jutó eredmény 3,95-4,05 dollárra emelkedhet, szemben a korábbi 3,55-3,65 dolláros prognózissal. (Érdemes ebből az adatból P/E-t számolni, amelyet fentebb én már írtam.)

Érdemes összevetni a fenti számokat a Biontech gyorsjelentésben szereplőkkel! Látható, hogy a közös vakcinából elért bevétel, és realizált nyereség a Pfizer esetében magasabb, azaz a vakcinabizniszből nagyobb szeletet hasít ki a Pfizer, mint a Biontech!

Technika

A kiváló Biontech gyorsjelentés ezt a részvényt is magával húzta felfelé. A későn ébredők a már meglehetősen drága, és nagyot rallyzó Biontech és Moderna helyett rátaláltak erre a részvényre, és tegnap 5%-os emelkedéssel megtörtént a paradigmaváltás a részvény megítélésében.

Réssel folytatta, ez akár a kimerülési rés is lehet. Az RSI extrém értéket kezd felvenni, egy kis pihenő jót fog tenni neki. A május-július közepe közti oldalazás egy zászló, ebből tört ki fel, amely emelkedés a tegnapi mozgással begyorsult. Célszerű lehet egy követő stoppal menni az ár után.

A heti charton egy ford. fej-váll, szép kitörés! Ebből 52 a célár, az eredeti elemzés szerinti célár tartható. Ugyanakkor itt is nagyon magas már az RSI, némi pihenő ráférne.

havi chartról meg ne is beszéljünk, az már túl merész előrejelzés.

(Olvasóim mondhatják, hogy ezt miért most, immár 20%-os rally után mondom, miért nem mondtam akkor, amikor 40$ alatt volt az árfolyam. Mondtamfolyamatosan ezt szajkóztam, de természetesen azoknak, akik kíváncsiak a tanácsaimra a megadott feltételek szerint – vagyis a saját ügyfeleim. Jelenleg minden ügyfelem tele van 40$ alatt vásárolt Pfizer részvénnyel, miközben már a Biontech részvényeken 50-100%-os hasznot realizáltunk…)

(Az elemzésben hivatkozott elemző chartokat hozzáférhetővé tettem az olvashatóság kedvéért, alapesetben azok csak az ügyfeleim számára hozzáférhetők.)

Kapcsolódó Bejegyzések