Még idén elkezdheti a szigorítást a Fed

Még idén elkezdheti a szigorítást a Fed. Részvény kereskedés blog.

Közzétette a július 27-28-i ülésének jegyzőkönyvét a Fed, amelyből kiderül, hogy a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tagjai optimizmusuknak adtak hangot a gazdasági növekedéssel kapcsolatban és hogy akár már idén elindulhat a tapering, vagyis az eszközvásárlási program kivezetése.

Az ülést követő közleményben júliusban kiemelte a Fed, hogy a gazdaság jó úton halad afelé, hogy mind a két célja teljesüljön, vagyis hogy az infláció 2 százalék körül maradjon és megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság. Azóta a befektetők vadásznak a jegybankárok által elejtett jelekre azzal kapcsolatban, hogy mikor indulhatnak meg a szigorítás első lépései. A Fed-ülés jegyzőkönyve szerint a résztvevők úgy látják, hogy a gazdaság a várakozásoknak megfelelően erősödik.

A piacok most arra számítanak, hogy a következő egy-két hónapban tesz bejelentést a Fed a taperinggel kapcsolatban, ami a jegyzőkönyv alapján akár még idén elindulhat. Számos jegybankár azon a véleményen volt az ülésen, hogy a következő hónapokban el kell kezdeni az eszközvásárlási program lassítását, hogy jobb pozícióban legyen a Fed a kamatemeléshez, ha a gazdaság jövőre tovább erősödik. Voltak azonban, akik úgy vélekedtek, hogy a jövő év elejéig várni kellene a taperinggel, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a munkaerőpiac helyreállt a járvány után. A jegybankárok kiemelték, hogy az eszközvásárlási program visszafogása nem tekinthető még egy közeli kamatemelés előfutárának.

A nyersanyagok is csökkennek

A vasérc ára zuhanni kezdett, a réz pedig négyhavi mélypontra süllyedt, mivel a kínai acéltermeléssel kapcsolatos aggodalmak, a globális növekedési kockázatok és az amerikai ösztönző intézkedések kivezetésének lehetősége elbizonytalanította a termelővállalatokat. Olyan sok a kockázat, hogy a világgazdaság állapotát általában jól előrejelző réz árfolyama azt mutatja, jön a lassulás.

Az aggodalomra okot adó legfőbb tényező, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve hamarosan elkezdheti visszafogni a masszív ösztönző intézkedéseket. Lefele húzó tényezők a koronavírus gyorsan terjedő delta-változata miatti újabb járványhullámból eredő kockázatok, valamint az Egyesült Államok és Kína gyengébb makrogazdasági adatai.

Az aggodalmak hatására az összes nem nemesfém ára csökkent. A bányászati részvények árfolyama is esni kezdett, a BHP Group, a Rio Tinto, a Glencore és az Antofagasta papírjai több mint 3 százalékot veszítettek értékükből. Sőt, még a kőolaj is megingott, és május óta a legalacsonyabb szintre, 65 dollár alá esett hordónként.

Doktor réz

A réz ára – a gazdaság állapota előrejelzőjének tekintett alapanyag, amelyet emiatt doktor réznek is neveznek – májusban több mint 10 700 dolláron érte el történelmi csúcsát. A FED jegyzőkönyv közzététele után, április óta először süllyedt 9000 dollár alá

Kína többször felszólította az acélműveket, hogy a szennyezés csökkentése érdekében fogják vissza a termelésüket, és a júliusi termeléscsökkenés azt jelzi, hogy az intézkedések kezdenek hatni. Részben ebből is következik, hogy a vasérc ára 12 százalékkal csökkent, tonnánként 131,30 dolláron kereskedtek vele Szingapúrban, míg a határidős jegyzések 7 százalékkal is süllyedtek.

„A vasérc továbbra is a leginkább Kína-központú az összes nyersanyag közül, így amikor a gazdasági aktivitás lelassul, a vírus terjed és az ellátási vonalak megszakadnak, a vasérc a tűzvonalban lesz” – mondta Ole Hansen, a Saxo Bank nyersanyagstratégiáért felelős vezetője.

A vasérc visszaesése átgyűrűzött az acélra, az árak pedig a kínai kereslet csökkenésére vonatkozó várakozások miatt zuhantak. Az országnak az ingatlanpiac visszafogására és a megugró árak megfékezésére tett lépései hat hónapja a leglassabb ütemben növelték a lakásárakat.

Tőzsdeindexek

A jegyzőkönyv közzététele érdemi árfolyam esést okozott a főbb indexekben. Az árfolyamok szinte mindegyik fontos index esetében az 50 napos átlagra zuhantak. Itt azonban – mint az idei évben már oly sokszor, az S&P500 esetében már nyolcadszor – a kizárólag vételre programozott buta robotok „szemlecsukva” megvették a részvényeket, azt sugallva, hogy csakis egyetlen irány van a tőzsdéken: FEL!

Nagy kérdés, hogy ezek a buta robotok átállnak-e a másik irányba. A tőzsdei bölcsesség szerint lesz egy olyan alkalom, amikor majd egyszerre akarnak kimenni a kijáraton, azaz zárni a vételi pozíciókat. És ekkor ez az ajtó roppant szűknek bizonyulhat, és ekkor viszik a falat is…

A Nasdaq100 heti grafikonján egy nagyon erős fordulós jelet láthatunk: tri star doji. Nagy kérdés, hogy a robotok „buta” világában maradt-e előrejelző szerepük ezeknek a technikai elemeknek. A választ rövidesen megkaphatjuk.

Kapcsolódó Bejegyzések