Esés hatóságilag betiltva!

Esés hatóságilag betiltva! Részvény Kereskedés Blog.

Az amerikai piacok a FED-jegyzőkönyv közzététele utáni rövid távú megingást követően újult erővel mentek all time high-ra, réssel, nagy erővel tovább fel, hogy senkiben kétség se merüljön fel, hogy ez a piac akár eshet is.

Kétség sem merülhet fel

Azt gondolom, hogy ez a lényeg: „kétség se merüljön fel”! Ahogy én érzékelem, nagy manipulátor dolgozik a háttérben, valahogy úgy, ahogy Livermore már több, mint 100 éve megírta. A csütörtöki megijedés után pénteken a Microsoft vette a hátára a piacot: ATH, 3%-os emelkedés. A – vélelmezhető – manipulátor vette, csak vette egész nap, emiatt a többi részvény sem merészelt esni. Aztán amikor sikerült elérni a célt, a kezdődő esés megfordítását, és hétfőn már az egész piac – értsd a legnagyobbak, a behemótok – emelkedett, a kiszélesedő piacon az átmenetileg többletes MSFT-pakkot könnyedén visszaadta a piacnak a manipulátor. Könnyen tehette, hiszen ekkor a stafétát átvette tőle az Apple, Tesla, és a többi nagy. Persze a brutális mértékű, már bejelentett saját-részvény vásárlások nagyban segítik azt a piaci manipulátort, aki emelkedésre akarja kondicionálni a piacokat. Sőt! Valójában azt gondolom, hogy a fő manipulátor – akinek a személye természetesen ismeretlen – kezeli az egyedi cégek sajátrészvény vásárlásait. Sőt, annyira összehangoltnak tűnik az egyes részvények közt a stafétabot kézről-kézre adása, hogy szerintem az összes sajátrészvény-vásárlás egyetlen kézben összpontosul, vagy ha nem, de legalábbis összehangoltan tevékenykednek a piac legnagyobb mozgatói. Ekkora tőkeerővel persze viszonylag könnyen lehet biztosítani, hogy csak egyetlen irány létezzen a Nasdaq100 behemótjainak (FAAMG-részvények) piacán: FÖL!

Persze időnként vissza kell adni a piacra a túlcsordult, felesleges tételeket – pénteken a MSFT csordult túl, hétfőn az összes többi, így ezt követheti egy kis korrekció. További könnyebbséget jelent a manipulátor számára, hogy az amerikai piacon már a tőzsdenyitás előtt is van kereskedés: ebben az illikvid időszakban, az ún. premarketben kevés pénzzel is nagyot lehet emelni a nyitóárakon, így biztosítva, hogy látszólag tovább emelkedjen a piac, és magasról lehessen kezdeni a megelőző napon vett felesleges tételek visszaadását.

Összeesküvés- elmélet – vagy a gyakorlat?

Ha valaki azt gondolná, hogy összeesküvés-elméletet gyártok – hát nem. 100 éve Livermore gyönyörűen leírta, hogy a fent leírt folyamat nem csupán elméletben létezik, hanem maga a megvalósult gyakorlat. Reálisan gondolja azt valaki, hogy a mai brókerek közt nincs hasonló kaliberű manipulátor? Dehogynem. Itt van például Elon Musk, aki számtalan alkalommal bebizonyította, hogy szemérmetlenül manipulálja az árfolyamokat: mind a Tesla, mind a bitcoin és egyéb kriptovaluták (pl. Dogecoin) piacán.

Hatóságilag tiltva?

A címben megfogalmazott, viccesnek tűnő állításra visszatérve: azt sem tartom kizártnak, hogy az esést tényleg hatóságilag tiltották meg! Mivel Amerikában a fogyasztói hajlandóság, és ezáltal a gazdasági teljesítmény közvetlen összefüggésben van a részvényárakkal – eső részvényárak mellett a vagyoni hatáson keresztül a fogyasztók visszafogják vásárlásaikat, míg emelkedő részvényárak mellett bátrabban költenek -, azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy az amerikai hatóságok – akár a FED, akár a Pénzügyminisztérium – tudatosan összejátszik a nagy befektetési bankokkal, olyan értelmű „megbízást” adva ezeknek a nagy befektetési házaknak, hogy „mi gondoskodunk a korlátlan likviditásról, ti gondoskodjatok a töretlen tőzsdei emelkedésről!” És lám, a tőzsdeindexek töretlenül emelkednek…

Ez utóbbi, hogy a manipulátornak a kormányzati körök adták volna a megbízást, természetesen csak spekuláció, viszont a manipulátor – legyen bárki a megbízó – tisztán érzékelhetően itt van a piacon, és keményen dolgozik. És láthatóan sikeresen is.

Aztán, hogy ez a játék meddig folytatódhat, persze más kérdés. Van honnan esni – és meg is fogja tenni a piac. (De előtte elmegy a végtelenbe…)

DJIA, a legmegbízhatóbb index

Egy laposbázis, ford. fej-váll 35000 alatt, ebből kitört fel. Behalt a kitörés. Az 50 napos átlagról elrugaszkodva újra a nyakvonal fölött. Ezzel ismét él a kitörés az alakzatból, de azért ahhoz sem kell nagy képzelőerő, hogy egy éket lássunk ebben a mozgásban. Akkor viszont le.

Az Apple és Microsoft csak viszonylag kis súllyal szerepel, így ez látványosan gyengébb, mint a szanaszét manipulált Nasdaq100 és S&P500. Szokták erősen fikázni ezt az indexet, miszerint csak 30 részvény van benne, és ezért nem reprezentálja az amerikai tőzsdéket. Bezzeg az S&P500-ban 500 részvény van! Ám az indexet alkotó részvények súlyainak eltolódása miatt ez utóbbi annyira egyoldalúan FAAMG (+Tesla)-túlsúlyos lett, hogy mégis a Dow Jones ipari átlagindex sokkal, de sokkal jobban reprezentálja a teljes piacot, és mutatja a piac mélységét!!!

Nagy paradoxon, de aki ezt nem veszi figyelembe az súlyosan tévedhet!

Kapcsolódó Bejegyzések