Gyorsul az amerikai infláció

wp-content/uploads/2021/08 könyvtár létrehozása sikertelen. Írható a szülő könyvtár a szerver által?

Közzétették az Egyesült Államokban a személyes fogyasztások indexét (PCE), a Fed által leginkább követett inflációs mutatót. A PCE-index a várt lassulás helyett gyorsulást hozott a július.

Az áramelkedés lassulása helyett gyorsult az infláció az Egyesült Államokban a személyes fogyasztások indexének friss közlése szerint. Júliusban 4,2% volt az áremelkedés az elemzők által várt 3,5%-hoz képest. Ez az árak gyorsulását mutatja, júniusban ugyanis 4%-kal nőttek az árak Amerikában. A magindex ezzel szemben nem mutatott meglepetést: 3,6% volt júliusban a maginflációs mutató, az előző hónapban épp ekkora volt az áremelkedés, és az elemzők is 3,6%-os árnövekedésre számítottak.

Nincs itt semmi látnivaló

Szerettem volna idehozni az infláció alakulásának a grafikonját. Az általam követett oldalon – ForexFactory -, ahol a friss gazdasági adatokat közlik, egyszerűen nem is szerepel az inflációs adat, csak a maginfláció. Amely ugye nem változott, maradt az előző havi szinten. Vagyis: nincs itt kérem semmi látnivaló, az infláció nem gyorsul. Az adat közzé (nem) tételének ez a módja már előrevetítette, hogy a FED elnök a Jackson Hole-i konferencián milyen hangvételt fog megütni.

Powel újrajátszotta a lejárt lemezt

Powell elmondta, hogy a júliusi ülés óta (amikor a jegybank utalást tett a monetáris szigorításra) a munkaerőpiaci folyamatok tovább javultak, ezzel szemben viszont jelentősen nőttek a kockázatok a delta variáns miatt is. A Fed elnök beszédében leginkább a delta variáns okozta kockázatokról beszélt, és nem tett utalást arra, hogy a jegybank készül az eszközvásárlási program kivezetésére. A várakozásokkal ellentétben tehát továbbra sem tudunk meg semmit a hamarosan esedékes taperről.

Jerome Powell szerint az amerikai gazdaság folytatja a kilábalást, és a mutatók elindultak a Fed céljai felé, és csak ezeket elérve gondolhatunk majd a laza monetáris politikai eszközök visszavonására. A beszédében Powell azt mondta, hogy a jegybank egyelőre türelmes marad, fenntartja a támogató környezetet, és ismét kiemelte az infláció átmeneti jellegét.

Powell elmondása szerint a monetáris politika jelenleg optimálisan van beállítva a munkaerőpiaci helyreállás támogatásához. Hát ezzel nagyon sokan vitáznának. A valóság ezzel szemben az, hogy a monetáris politika jelenleg optimálisan van beállítva az infláció növekedésének maximális támogatásához.

az infláció emelkedése átmeneti”

Powell a beszéde során többször kiemelte, hogy bár a magas infláció valóban ijesztő, az infláció emelkedése átmeneti jellegű. A ma közölt 4,2%-os PCE-index jelentős gyorsulást mutat a várt lassulás helyett, a Fed elnöke ennek ellenére – legalábbis a kommunikáció szintjén – meg van győződve róla, hogy az infláció hamarosan csökkenni fog majd. Powell úgy érvelt, hogy az átlagos áremelkedést elsősorban az újranyitáshoz kapcsolódó termékek, a repülőjegyek, hotelek és autóbérlések, autók áremelkedése hajtja, emellett pedig további tényezők is közrejátszanak (például az ellátási gondok).

Powell értékelése szerint „káros” lenne, ha a jegybank az átmeneti infláció miatt jelentős váltást eszközölne a monetáris politikában, hátráltatva a kilábalást.

Grafikonok

A tőzsdeindexeket már nem is hozom ide, hiszen már legutóbb is bebizonyosodott, hogy az „esés hatóságilag betiltva”. Ezzel szemben a dollárindex érdekes lehet.

A tavaly márciusi dráma óta egy szép lefelé haladó Elliott-ciklus. A hetedik hullámmal a dollár gyengült, majdnem duplaaljig. A C hullám is teljesült, a vége már egy ékelődés. Powel pénteki galamb megszólalása hatására le is tört már az ékből. Újra gyengülhet a dollár.

Kapcsolódó Bejegyzések