Kínai szabályozási kockázatok

Kínai szabályozási kockázatok

A kínai hatóságok az elmúlt hónapokban számos jogszabályt vezettek be, amelyek nagyrészt a technológiai ágazatot célozzák – ez a lépés megijesztette a befektetőket, és több milliárd dollárnyi értéket vont el az ország internetes óriáscégeitől a tőzsdén. A jogalkotási támadás tavaly novemberben kezdődött, amikor felfüggesztették a milliárdos Jack Ma pénzügyi technológiai vállalatának, az Ant Groupnak a hatalmas tőzsdei bevezetését. Azóta a szabályozó hatóságok monopóliumellenes jogszabályokat vezettek be, amelyek az úgynevezett „platformgazdaságra” összpontosítanak, amely tág értelemben az e-kereskedelemtől az ételkiszállításig számos szolgáltatást nyújtó internetes cégre vonatkozik. A szabályozás célja továbbá a kritikus adatbiztonsági és adatvédelmi törvények megerősítése volt. Ennek eredményeképpen nagy hírű technológiai vállalatok ellen indítottak vizsgálatokat és szabtak ki büntetéseket.

Az e-kereskedelmi óriáscéget, az Alibabát 2,8 milliárd dollárra büntették egy monopóliumellenes vizsgálat során, Kína legnagyobb fuvarmegosztó cégét, a Didit pedig arra kényszerítették, hogy állítsa le a felhasználók regisztrációját, néhány nappal az amerikai tőzsdei bevezetése után.

Itt a vissza nem térő vételi alkalom?

A befektetők az új szabályok és felügyeleti eljárások miatt most azon gondolkodnak, hogy itt az ideje-e beugrani a kínai technológiai részvényekbe. A múlt héten a kínai technológiai részvények hatalmas egynapos rallyt produkáltak. A Cathie Wood által alapított Ark Investment Management alá tartozó alapok a múlt héten a JD.com néhány részvényét vásárolták. Mivel a nyilvános ETF lépéseit sokan követik, ez a lépés felbátorította a befektetőket, belevettek az Alibaba, a Baidu és hasonló, előzőleg nagyon megütött részvényekbe. A rally után a technológiai részvények a következő kereskedési napokon ismét estek, ami rávilágított a szabályozási kockázatoktól óvakodó befektetők óvatos megközelítésére.

Hidegháború Kínával

A kínai technológiai cégek Donald Trump elnök kormányzása óta az Egyesült Államok és Kína közötti geopolitikai csatározás kereszttüzébe kerültek. A Tencent játékóriás, a TikTok tulajdonosa, a ByteDance és a Huawei telekommunikációs vállalat mind belekeveredett a két nagyhatalom konfliktusába, és ez továbbra is kockázatot jelent a kínai technológiai vállalatok számára.

Ha egy cég megpróbál az Egyesült Államokban tőzsdére lépni, a pekingi hatóságok megtalálják maguknak. Számos, az Egyesült Államokban jegyzett kínai vállalat, köztük az Alibaba és a Baidu is másodlagos bevezetést hajtott végre Hongkongban, hogy fedezze ezeket a kockázatokat. Minden jel arra mutat, hogy ez a lépés összhangban van a Kínai Kommunista Párt szándékaival, mely arra ösztönzi a kínai vállalatokat, hogy Hongkongben kereskedjenek a papírokkal. Ezek eredményeként az elsődleges piaca ezeknek a vállalatoknak Hongkong lesz.

DE nem csak a kínai hatóságok szorongatják ezeket a vállalatokat. Az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai vállalatok szigorúbb tőzsdei és könyvvizsgálati szabályokkal szembesülhetnek. Gary Gensler, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke a héten a Bloombergnek azt mondta, hogy az Egyesült Államokban már jegyzett kínai vállalatoknak jobban kell tájékoztatniuk a befektetőket a szabályozási és politikai kockázatokról.

Soros György is megszólalt

A kínai gazdaság az üzletember szerint nemsokára megroggyan. Soros György a Finacial Times-ban arra figyelmeztet, hogy keserű ébredés vár mindazokra, akik külföldiként a mai Kínában ruháztak be.

Ezt bizonyítja, hogy a Kommunista Párt újabban lecsapott egy sor jelentős magáncégre, amivel nagy kolonccal terhelte meg a gazdaságot. A pekingi kormány – ugyan nem sokan vették észre, de – bevásárolta magát a TikTokhoz, vagyis beleszólhat az igazgatóság döntéseibe és a napi munkába egy olyan vállalkozásnál, amely a legtöbb személyes adatot kezeli a világon. (A piac inkább azt tudja, hogy a gigászi csomagküldő szolgálat, az Alibaba központi befolyás alá került.)

Hszi elnök az egypártrendszer eszközeinek tekinti a hazai cégeket. Ennek pedig kemény kihatásai lesznek. Így olyanok is hoppon maradnak, akik azt sem tudták, hogy befektetéseik – például nyugdíjalapokon keresztül – Kínában kötöttek ki. Több száz milliárd dollárról van szó, miközben az érintett vállatok egyetlen embertől függnek, akit nem kötnek a nemzetközi normák. Soros felveti, hogy a washingtoni Kongresszus hozzon törvényt, ami megtiltja az ilyen kétes befektetéseket.

Alibaba

Augusztus elejétől a fent említett aggodalmak hatására résekkel esett, de indult a sell off, amelyet pánikeladások is indukáltak. Az egyre növekvő forgalommal való szakadás során augusztus 24-én találta meg az alját, amelyet a forgalmi csúcs jelzett. Másnap beindult a short sqeeze a kínai részvényekben, ebben is mintegy 10%-os ugrást láthattunk. Réssel ugrott felfelé, ezzel egy szigetfordulót kialakítva. Az egy napos csoda után újabb esés, de már jóval alacsonyabb forgalommal. Nem is ment már mélyebbre, ezzel egy duplaalj alakult ki, amelyet a forgalmi adatok is erősítettek: sőt, az említett duplaalj második aljában is egy sziget alakul ki!!! Kettős szigetforduló, ezzel nagyon bullish jelzést adott! A duplaaljból számolt célár 188 körül van. A korábbi letörési pont 200 alatt nagyon erős ellenállás, amely szintet elérve – ha egyáltalán elmegy addig – a befektetőknek újra eszébe juthatnak a fent részletezett kockázatok.

Baidu

A Baidu hasonló sell off áldozata volt, színesítve azzal a képet, hogy egy időben Cathy Wood kedvence is volt a papír, jelentős részt kiszakítva az ARK Invest alapjaiban. A nagy kilengéseket Cathyka ténykedése nem kis részben okozta. Mára már nincs részesedése benne az ARK Investnek, és a mai napig nem vette vissza. (helyette vásárolt más kínai részvényeket.) Itt is beindult a short sqeeze aug. 24-én. Szigetforduló, bár ez inkább félsziget. Itt a rések visszatöltésére, és egy Elliott ciklusra lehet alapozni. Az 50 napos átlag kemény ellenállás, feljebb ne nagyon várjuk.

Kapcsolódó Bejegyzések