Közeledik a nagy kínai ingatlancsőd

Közeledik a nagy kínai ingatlancsőd. Részvény Kereskedés Blog.

A legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, az Evergrande közleményben figyelmeztette a befektetőket, hogy ha nem sikerül megfelelő mennyiségű pénzhez jutnia, akkor hamarosan bejelentheti fizetésképtelenségét. Adósságállományának méretei miatt a cég csődbemenetele rendszerszintű problémákat okozhat a kínai gazdaságban. A befektetők kezében lévő hatalmas kötvényállomány elértéktelenedése pedig fertőzési hullámot indíthat el a nemzetközi pénzügyi rendszerben is. Mindezt a gyorsjelentésében tette közzé!

300 mrd dolláros rendszerszintű problémák

Az Evergrande problémái nem új keletűek, s ahogy a cég növekedése szorosan összefonódott a kínai vezetés urbanizációs projektjeivel, úgy válsága is kéz a kézben alakult a kínai gazdaság problémáival. A kínai vezetés tavaly indította el kampányát, amellyel arra kívánták rábírni az ország mélyen eladósodott ingatlanfejlesztő cégeit, hogy csökkentsenek évek alatt hatalmasra duzzadt adósságállományukon. Az Evergrande-nál ez különösen kaotikusnak tűnt.

A társaságról ezután egy sor olyan hír is érkezett, amelyek eléggé növelték a hitelezői aggodalmat. A folyamatos rossz hírek negatív spirált indítottak el. A vevőik egyre csak késlekednek a fizetéseikkel, ezzel pedig tovább romlott a vállalat likviditási helyzete, ami viszont a folyamatban lévő projektek csúszásához vezetett. A hitelezők számára talán kedvező, a részvényesek számára viszont inkább kedvezőtlen az a friss bejelentés, mely szerint a cég a kormánnyal közösen dolgozik már a helyzet megoldásán.

A vállalat számaiból most az látszik, hogy kamatozó adósságainak nagyságát ugyan sikerült többéves mélypontra levinni, de mindezt annak árán, hogy a cég a beszállítói felé van egyre nagyobb elmaradásban. A teljes adósságállományának nagysága már meghaladja a 300 milliárd dollárt. Azt, hogy a befektetők mennyire bíznak a vállalat fizetőképességében jól mutatja, hogy a jövő márciusban lejáró 8,25 százalékos kamatot fizető dollárkötvényeiért már csak 37,6 centet hajlandóak fizetni a piacon.

Soros György is figyelmeztet

A kínai gazdaság az üzletember szerint nemsokára megroggyan. Két évtized után végéhez közeledik a nagy fellendülés a többi közt az ingatlanpiacon – aminek összeomlás lehet a következménye. Az ok az, hogy a tényleges születési szám Kínában sokkal alacsonyabb, mint ahogy a hivatalos statisztikákban szerepel. Hszi elnök ugyan próbált közbeavatkozni, de csak rontott a helyzeten. A középosztály családjai egyebek közt azért vállalnak csupán egyetlen gyereket, mert azt akarják, hogy biztos jól menjen a sora.

Aktivizálódtak a shortosok

A nemzetközi befektetők az utóbbi időben megduplázták az Evergrande kötvényei elleni tétjeiket. A cég által kibocsátott kötvényekből már mintegy 400 millió dollárnyi van kikölcsönözve – vagyis beshortolva -, ez a június eleji érték duplája.

A piacot idén már érte egy komoly megrázkódtatás, amikor a China Fortune Land Development nevű cég csődöt jelentett, ott a Blackrock és a HSBC alapjai is megégették magukat befektetőként. De komoly pánikot okozott a China Huarong Asset Management nevű adósságkezelő cég eredményeinek késlekedő jelentése is. A Bank of America elemzői annyira aggasztónak tartják a helyzetet, hogy egy nemrég megjelent anyagukban a globális hitelpiacra leselkedő legnagyobb kockázatnak a kínai hitelpiacról kiinduló csődhullámot tartották.

Az igazi fekete hattyúesemények azok, amelyekre abszolút nem számít a piac. A befektetők fejében ott van kockázatként az amerikai mennyiségi lazítás visszavonása, a kamatemelés, illetve a COVID újabb hullámai. Egy esetlegesen Kínából kiinduló ingatlanválság azon nem.

Hongkongi index

Nem néz ki jól a CSI300 index. Egy fej-váll alakzat, amelyből letört, majd egy újabb bázist épít, egy fordított fülescsésze képében. Ez egy bázis a bázis alatt alakzat, az egyik legerősebb technikai (short) setup. Míg az amerikai tőzsdeindexek történelmi csúcson tartózkodnak, ez az index lehet, hogy tud valamit… A problémák nagyságrendje viszont olyan, amelybe a teljes globális pénzügyi rendszer beleremeghet. A most legaktívabb tőzsdézők nem, mi viszont emlékezhetünk arra, hogy 1997-ben volt egyszer egy ázsiai válság.

Kapcsolódó Bejegyzések